Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van de V&D naar basisschoolleerkracht: 'Kies ook voor omscholing'

19 oktober 2017, 21.06 uur

Bedrijven die op zoek zijn naar nieuw personeel moeten veel meer doen om mensen te krijgen. Dat concludeert het UWV in een jaarrapport. De vraag naar mensen in sectoren als ICT en de horeca is groot, maar er komen desondanks weinig werkzoekenden aan een baan. Omscholen van deze groep kan de oplossing.

De Amsterdamse Priya deed dat ook. Zij werkte voor de V&D. Toen bleek dat het warenhuis op de fles ging, liet ze zich omscholen tot docent. 'Ga kijken naar wat je kan in andere vakgebieden. Want de mogelijkheden liggen er', adviseert Priya. 

Lees ook: Aantal uitkeringen afgelopen maand sterk gedaald

Barpersoneel, zelfstandige koks, docenten, fietsenmakers en automonteurs. Er is werk zat in de stad maar toch is er een grote groep die geen baan heeft. Dat komt volgens het UWV door een mismatch. 'De werkzoekenden matcht gewoon vaak niet met de vacatures die er zijn', legt Alexandra Benning van het werkbedrijf uit.

Omscholen dé oplossing
Volgens het rapport van het UWV doen veel werkgevers er momenteel te weinig aan om potentiële werknemers toch in dienst te nemen. 'Als iemand gemotiveerd is om iets te gaan doen en op dit moment nog niet over de juiste papieren of werkervaring beschikt, kijk dan of je samen iets kunt afspreken of iemand daar wel geschikt voor te maken', adviseert Benning aan bedrijven.

Lees ook: Werkloze Amsterdammers aan het werk bij Primark

Priya liet zich dus ook omscholen. Nu staat ze voor de klas, maar daarvoor werkte ze 18 jaar lang op het hoofdkantoor van V&D. Haar kinderen waren de motivatie om wat anders te gaan doen: 'Ik hielp ze met hun huiswerk, ging lesjes maken en toen dacht ik: is de PABO niets voor mij?', blikt ze terug.

Ontplooien
De oud V&D'er herkent het probleem met werkgevers die zich meer zouden moeten inspannen om nieuwe mensen aan te trekken, maar ook bestaand personeel te behouden: 'Je ziet potentie bij je mensen. Dan vind ik dat werkgevers dat ook moeten zien. Hou je als werkgever aan functioneringsgesprekken en geef mensen de kans om zich te ontplooien.'