Start van hoofdcontent

112

nl

23-jarige vrouw aangehouden voor fatale flatbrand Diemen

20 oktober 2017, 18.07 uur · Aangepast 20 oktober 2017, 18.18 uur

De politie heeft een tweede verdachte aangehouden voor de flatbrand in Diemen waarbij deze zomer een dodelijk slachtoffer viel. Het gaat om een 23-jarige vrouw uit Amsterdam.

Ze is gisteren aangehouden. Deze week verspreidde de politie beelden van de verdachte in onder andere opsporingsprogramma Bureau 020. Er kwamen twintig tips binnen. Eerder hield de politie al een 24-jarige man aan voor brandstichting.

Lees ook: Politie toont beeld brandstichters studentenflat Diemen

Bij de brand, afgelopen 19 juli, kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Twee andere bewoonsters van de studentenflat aan de Rode Kruislaan raakten zeer ernstig gewond.

Explosie
Op de verspreidde beelden van de politie is te zien hoe twee verdachten inbreken in de flat. Even later volgt er ee n explosie en vlucht het tweetal.

Lees ook: Moeder overleden David over fouten brandweer: 'Dit mag nooit meer gebeuren'

De politie is nog steeds op zoek naar getuigen die nog niet met de recherche hebben gesproken. De 23-jarige verdachte zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met haar advocaat.

Fouten bij brandweer
Onlangs werd bekend dat er bij het blussen van de brand miscommunicatie ontstond bij de brandweer. Omdat de Officier van Dienst niet wist dat er een tweede trappenhuis in de flat was, werd niet de hele flat ontruimd.

Lees ook: Miscommunicatie bij flatbrand Diemen: leiding brandweer wist niet van tweede trappenhuis

De familie van de omgekomen David Swart deed eerder aangifte tegen de brandweer. 'Ik wil overbrengen dat het gewoon heel slecht gesteld is met de brandweerzorg en dat we ervan uitgaan dat we veilig wonen in Nederland. Ik dacht ook dat David veilig in die flat woonde en dat blijkt helemaal niet zo te zijn', zei zijn moeder tegen AT5.