Start van hoofdcontent

112

nl

Doodgeschoten verdachte helikopterkaping is 30-jarige Fransman

20 oktober 2017, 19.54 uur · Foto: Track '88

De man die vorige week werd doodgeschoten bij de verijdelde gevangenisontsnapping in Limburg, is een 30-jarige man uit de Franse havenstad Brest.

Dat bevestigt het Franse Openbaar Ministerie tegenover AT5, na berichtgeving in verschillende Franse media. De verdachte is in eigen land eerder met justitie in aanraking geweest, maar waarvoor wil een woordvoerdster niet zeggen. Het gaat volgens haar ook niet om zware misdrijven. De advocaat van de man zei eerder in de Franse pers verbaasd te zijn over hoe zijn cliënt opeens in een zware zaak in Nederland opdook.

Helikopter
De Fransman kwam vorige week woensdag om het leven toen een groep criminelen vermoedelijk een helikopter wilde kapen. Daarmee zouden ze van plan zijn geweest om in Roermond topcrimineel Benaouf A. te bevrijden. De politie was echter vanaf het begin op de hoogte van de ontsnappingsplannen.

Lees ook: Reconstructie: Amsterdamse recherche wist alles van spectaculair ontsnappingsplan

Nadat de kaping van de helikopter op vliegveld Kempen (bij het Brabantse Budel) in de soep liep, ontstond er een achtervolging. Bij het dorpje Oud-Roosteren (Limburg) werd de zwarte Audi van de verdachten tot stilstand gebracht. De inzittenden probeerden nog te vluchten, maar dat mislukte. De Fransman kwam om het leven door politiekogels en twee anderen werden gearresteerd.

Benaouf is sindsdien - per helikopter - overgebracht naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught.