Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Stad wil 100.000 euro steken in onderzoek naar slavernijmuseum

20 oktober 2017, 21.15 uur

Het stadsbestuur wil verkennen of een museum over het slavernijverleden 'wenselijk' is. Wethouder Simone Kukenheim wil 100.000 euro vrijmaken voor dat onderzoek.

Dat schrijft ze in een reactie op een initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA en SP. Samen met het Rijk en andere betrokken partijen moet gekeken worden of er behoefte is aan een permanent museum over het Nederlandse slavernijverleden.

Lees ook: Drie linkse partijen willen museum over slavernij

Tot nu toe is de aandacht voor slavernij meestal onderdeel van tijdelijke tentoonstellingen in bestaande musea. 'Het aandeel van Nederland in de slavenhandel heeft zichtbare en onzichtbare sporen achtergelaten en is meer dan één zwarte bladzijde in de geschiedenisboekjes. Het college is zich bewust van het belang van er- en herkenning van het slavernijverleden. Kennis van de slavernijgeschiedenis, is voor alle Amsterdammers van belang', schrijft Kukenheim.

Lees ook: GroenLinks wil slavernijmuseum: 'Erkenning is er nog niet'

Wat de wethouder betreft hoeft de 'museale voorziening voor het slavernijverleden' niet per se een gebouw te zijn, of een klassieke museuminrichting. Hoe het er wel uit moet komen te zien, moet blijken uit de verkenning. Die start wat haar betreft dit jaar nog, geleid door een onafhankelijke onderzoeker. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het bedrag van 100.000 euro.