Start van hoofdcontent

Stad

nl

Syrische Maher ging op de wachtlijst voor een gastgezin in Amsterdam

21 oktober 2017, 20.49 uur

Drie maanden een vluchteling in huis nemen, die zo makkelijker de Nederlandse taal en cultuur kan leren kennen, dat is de gedachte achter Takecarebnb. Het initiatief blijkt zo populair onder statushouders dat er een wachtlijst is ontstaan.

In Amsterdam zijn daarom dringend gastgezinnen nodig voor vluchtelingen, zegt Ruth Oldenziel die zelf ook een vluchteling in huis nam. 'Mijn moeder heeft zelf in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken gezeten, dus voor ons was het eigenlijk een vanzelfsprekendheid om nu ook eens wat terug te kunnen doen.' In totaal zijn er sinds 2015 200 gastgezinnen en asielzoekers aan elkaar gekoppeld. De wachtlijst voor een dergelijke koppeling is er met name in Amsterdam.

Lees ook: Twee miljoen euro subsidie voor woningen vluchtelingen

'Maher kan heel goed koken'
Sanna Bakker en haar gezin hebben sinds een maand de uit Syrië afkomstige Maher in huis en dat bevalt goed. 'Maher kan heel goed koken en daar ben ik heel blij mee, want ik heb een hekel aan koken, dus dat is heel erg fijn. Als we samen zijn dan is dat meestal hier', zegt ze terwijl ze naar de keuken wijst. 'Voor de rest zien we elkaar niet heel erg veel. Ik werk, hij studeert, dus het is ook niet zo dat we 24 uur per dag op elkaars lip zitten.

Lees ook: Stichting helpt statushouders te integreren via voetbal

'Ik houd veel van ze'
'Over een maand heb ik mijn eigen appartement bij Sloterdijk', vertelt Maher. 'Maar ik zal dit gezin missen, want ik houd veel van ze.' Zijn eerste periode in Nederland was niet gemakkelijk vooral het leren van de taal bleek lastig, omdat hij bijna geen Nederlanders ontmoette. 'Ik keek veel naar Discovery Channel om zo een goed idee te krijgen van de vertaling van Nederlandse woorden. Ze spreken Engels, maar de ondertitels zijn in het Nederlands.'

Mensen die zelf een vluchteling in huis willen nemen, of die meer willen weten over het initiatief kunnen kijken op de website van Takecarebnb.