Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Saban B. runt malafide callcenter in Turkije'

23 oktober 2017, 09.10 uur · Aangepast 24 oktober 2017, 00.37 uur · Foto: Flickr.com / bareknuckleyellow

Saban B., die is veroordeeld voor vrouwenhandel en zijn straf nog moet uitzitten, zou in Turkije een netwerk van callcenters runnen dat energiecontracten slijt aan Duitse klanten.

Het Duitse weekblad Der Spiegel kwam hier achter na onderzoek. Hij zou het bedrijf runnen en 100 tot 130 werknemers onder zich hebben. De contracten worden volgens het Duitse blad op agressieve wijze verkocht. Zo zouden de abonnementen veel meer kosten dan aan de telefoon wordt gemeld.

Lees ook: Saban B. zwemt rustig tussen toeristen in Turkije

B. werd in 2008 veroordeeld tot acht jaar cel voor onder meer vrouwenhandel, verkrachting en mishandeling. Hij en zijn bende verdiende miljoenen met het uitbuiten van vrouwen op de Wallen. Later kreeg hij toestemming voor een verlof tijdens zijn straf. Tijdens dit verlof vluchtte hij naar Turkije en zagen we hem niet meer terug. Turkije levert geen onderdanen uit, dus hij kon daar 'rustig' blijven.

Lees ook: Rechter: Saban B. moet straf uitzitten in Turkije

Later bepaalde een Turkse rechter, na aandringen van de Nederlandse Justitie, dat Saban B. zijn straf alsnog moet uitzitten in Turkije. Maar het onderzoek van Der Spiegel laat zien dat hier niks van terecht is gekomen. De advocaat van B. zegt tegen het blad dat hij in de gevangenis in Antalya zit. Maar uit e-mails zou blijken dat hij gewoon actief is in het belbedrijf.