Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amstelvener (63) voor rechter vanwege oorlogsmisdaden in Ethiopië

23 oktober 2017, 20.48 uur · Aangepast 23 oktober 2017, 21.50 uur · Foto: Google Streetview

Een 63-jarige man uit Amstelveen moet zich vanaf volgende week in de rechtbank van Den Haag verantwoorden voor oorlogsmisdaden, waar hij zich in de jaren zeventig in Ethiopië schuldig aan zou hebben gemaakt. 

De man kreeg eerder in Ethiopië de doodstraf en een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Omdat hij toen al in Nederland woonde, zijn die straffen nooit ten uitvoer gebracht. Toen de man in 2015 in zijn woonplaats Amstelveen werd opgepakt, had hij al een Nederlands paspoort. Sindsdien zit hij in voorarrest.

Het OM noemt het een 'megastrafzaak', waarin de verdachte terecht staat voor 'zeer ernstige gevallen van opsluiting, marteling en moord op tegenstanders van het revolutionaire regime in Ethiopië in de jaren zeventig'. 

Wrede behandeling
Het OM verdenkt hem ook van 'willekeurige vrijheidsberovingen en wrede en onmenselijke behandeling van burgers en strijders die de wapens al hadden neergelegd of buiten gevecht waren gesteld'. 

Hij zou mensen hebben vastgebonden en opgehesen, om ze vervolgens met stokken in hun gezicht en op hun blote voeten te slaan. Bovendien zou hij in 1978 opdracht hebben gegeven om 75 jonge gevangen te doden. Dat zou zijn gebeurd in een kerk, waarna hun lichamen in een massagraf zijn gedumpt. 

Op de lijst met slachtoffers staan 321 namen. Voor de rechtszaak zijn drie weken uitgetrokken. Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend.