Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachte metromoord Zuidoost was psychiatrisch patiënt op verlof

24 oktober 2017, 14.55 uur · Aangepast 24 oktober 2017, 16.39 uur · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

De 27-jarige Philip O. die wordt verdacht van de dodelijke steekpartij in een metro op station Venserpolder verbleef op de psychiatrische kliniek van het AMC. Op de avond van de steekpartij was O. met verlof.

Op 27 juli werd in een drukke metro, tijdens de avondspits, een 38-jarige man doodgestoken. Zomaar. Met meerdere messteken hals, buik en borst werd het slachtoffer om het leven gebracht. De dader had zijn doelwit puur willekeurig uitgekozen. Na de moord werd de 27-jarige Philip O. aangehouden.

Ook verpleegkundige mishandeld
De verdachte zou een maand eerder ook een verpleegkundige van het AMC hebben mishandeld. Hij verbleef daar op de psychiatrische afdeling, waar hij gedwongen was opgenomen. Op de dag van de moord had hij zelfstandig verlof. De in Amsterdam geboren O. stond vandaag voor het eerst voor de rechter in een tussentijdse zitting.

De kleine, dikke verdachte droeg een grijs trainingspak. Hij is donkergetint, heeft kort kroeshaar en een baardje. Al snel was voor alle aanwezigen duidelijk dat O. verward is. Op de vraag of hij medicatie krijgt, antwoordde hij: 'Ja, ik neem medicijnen. Welke, weet ik niet. Vitaminen gewoon. Ja, vitaminen. Tabletten. En zo.'

Lees ook: Getuige dodelijke steekpartij in metro: 'Iedereen raakte in paniek en rende naar voren'

'Heb het niet gedaan'
Over de verdenking zei O. dat hij er niks mee te maken had. 'Ik heb het niet gedaan. Ik vind dat de politie mij gebruikt. Ik wil er niet over praten, ik kan me niks herinneren van wat ik heb gedaan. Ik heb niks gedaan.' Waar hij wel over wilde vertellen, zijn de omstandigheden in de gevangenis waar hij verblijft.

'Ze spugen in mijn eten. Ze hebben mijn waterleiding verwisseld met een afvalwaterleiding, weet ik zeker. Ze spugen op mijn kaas, ze spugen op mijn vlees. Ik zie dat ze erop spugen. Zaterdagavond kreeg ik chips, ook daarin was gespuugd. En cola. Ik had Fanta besteld, ook daarin gespuugd.'

Lees ook: Politie: dodelijke steekpartij in metro is geen terreurdaad

Naar Pieter Baan Centrum
Onlangs vroeg hij zelf of hij in een isolatiecel kon slapen. Hij vindt dat de rechtbank hem moet beschermen. 'Jullie hebben mij daar gezet, jullie moeten er iets aan doen. Je hoeft niet bang te zijn dat ik mensen neer ga prikken. Ik ben niet sterk, ik ben gewoon geen crimineel.'

De rechter oordeelde dat O. opnieuw negentig dagen vast blijft zitten. Begin volgend jaar volgt waarschijnlijk de inhoudelijke behandeling.

Volgende maand wordt O. geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, waar experts zullen kijken naar zijn toerekeningsvatbaarheid en mogelijk recidivegevaar. Zijn advocaat gaf vandaag al aan dat O. niet zal meewerken aan psychiatrisch onderzoek.