Start van hoofdcontent

Politiek

nl

CDA: 'Feestje met Wilhelmus voor achttienjarige Amsterdammers'

24 oktober 2017, 19.19 uur · Aangepast 24 oktober 2017, 19.42 uur · Foto: Jos van Zetten

Amsterdammers die hun achttiende verjaardag gevierd hebben, moeten van de gemeente een uitnodiging krijgen om 'burgerschapsdag' te vieren. Dat stelt het Amsterdamse CDA voor.

Het voorstel staat in het conceptverkiezingsprogramma van de partij die momenteel één gemeenteraadszetel heeft. Burgerschapsdag moet een soort naturalisatiedag worden, maar in plaats van nieuwe Nederlanders zijn het pubers die centraal staan in de patriottistische ceremonie. Daarbij klinkt onder andere het Wilhelmus.

Lees ook: CDA kiest Diederik Boomsma als lijsttrekker voor verkiezingen

Dankzij het landelijke CDA is het volkslied voor iedere scholier straks verplichte kost. Dan gaat het behalve de tekst en melodie ook om de betekenis van het propagandalied uit de Tachtigjarige Oorlog.

Ondergronds parkeren
In het conceptverkiezingsprogramma schetst de Amsterdamse afdeling van het CDA een schoon, groen en rustig Amsterdam waar minder ruimte is voor prostitutie en drugs. Sterker nog, de christendemocraten willen van Amsterdam de schoonste stad van Nederland maken. 'De budgetten daarvoor moeten structureel omhoog', schrijft de partij.

Lees ook: 'Wiet kweken is niet prima, want het is gewoon rommel'

Ook moet geluidsoverlast door festivals en bouwwerkzaamheden teruggedrongen worden. 'Van horeca-exploitanten kan worden gevraagd dat ze meebetalen aan de isolatie van de naastgelegen woningen.' Het CDA heeft een groene stad voor ogen, met ruime gezinswoningen met platte, begroeide daken. Geparkeerde auto's moeten zo veel mogelijk verdwijnen uit het straatbeeld, door veel meer ondergrondse garages te realiseren. Touringcars worden helemaal verbannen uit de binnenstad, wat de partij betreft.

Hoerenlopen strafbaar
Het CDA pleit verder voor meer agenten op straat, bewapende handhavers en meer wijkbureaus. Amsterdammers die hufterig verdrag vertonen door bijvoorbeeld graffiti te spuiten, moeten bij herhaling zwaarder beboet worden.

Lees ook: CDA-raadslid Marijke Shahsavari verlaat Amsterdamse politiek

De partij van lijsttrekker Diederik Boomsma wil verder af van blowende mensen op straat. Ook prostitutie moet aangepakt worden. 'Prostituees moeten worden gestimuleerd en geholpen om uit te stappen. Het aantal bordelen moet worden teruggedrongen', schrijft de partij. Als misstanden blijven bestaan in deze sector, wil het CDA overstappen op het 'Zweedse model' waarbij hoerenlopers strafbaar kunnen worden gesteld.

De algemene ledenvergadering van het Amsterdamse CDA stelt vrijdag 3 november het verkiezingsprogramma definitief vast.