Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD wil Airbnb-toeristen 'opvoeden' met folder over afval

27 oktober 2017, 16.28 uur · Aangepast 1 november 2017, 18.17 uur

De VVD-raadsleden Rik Torn en Tjakko Dijk willen dat Airbnb-toeristen er geen zooitje meer van maken. Met een folder willen ze ervoor zorgen dat ook zij op de juiste dagen hun afval buiten zetten, om zo de afvaloverlast in de stad te verminderen.

Vorig jaar werden er bijna 10.000 klachten ingediend over straatafval in het centrum. Volgens medewerkers van de stadsreiniging is Airbnb de grootste aanstichter van de overlast. 'Het zijn allemaal toeristen die het afval buiten zetten', zei een medewerker eerder tegen AT5.

Lees ook: PvdA: 'Dikke doei Airbnb, we zijn er klaar mee'

Afvalregels
Sinds begin deze maand geldt een meldplicht voor bewoners die hun woning verhuren. Het plan van de raadsleden is om naar al die adressen Engelstalige folders te gaan sturen, waar de afvalregels in staan die in een bepaalde wijk gelden. 'Ook kunnen we in die folder wijzen op de boetes die staan op het verkeerd dumpen of verkeerd aanbieden van afval. Op die manier dringen we de afvaloverlast terug', zegt Torn.

Lees ook: Vrouw van trap geduwd na ruzie met Airbnb-host

De raadsleden willen in de folders ook gelijk tips geven over de minder drukbezochte delen van de stad. Zo willen ze ervoor zorgen dat de drukte in het centrum wat afneemt.

Samenwerking met Airbnb
Of de folder er echt komt, is nog even de vraag. Torn en Dijk dienen tijdens de raadsvergadering van 8 en 9 november een motie in, waarin ze het stadsbestuur verzoeken om de informatiefolder te ontwerpen. Het liefst zien ze dat dat gebeurt in samenwerking met de verhuurplatforms.

Lees ook: Centrum erkent afvalprobleem nauwelijks aan te kunnen