Start van hoofdcontent

Stad

nl

Economische modellen kunnen huizengekte niet verklaren

6 november 2017, 19.35 uur · Aangepast 6 november 2017, 22.01 uur

Economen kunnen de gekte op de Amsterdamse woningmarkt niet verklaren. Aan de hand van bestaande modellen probeerden onderzoekers aan de UvA de enorme prijsstijgingen inzichtelijk te maken, maar ze kwamen erachter dat er een unieke situatie is ontstaan.

In 2015 kostte een gemiddelde woning in de Pijp nog zo'n 300.000 euro, inmiddels is die prijs met een ton gestegen. De laatste twee jaar stegen in heel Amsterdam de huizenprijzen met maar liefst 46 procent, tegen 5 procent in heel Nederland.

Lees ook: Studentenzoldertje (23m2) voor 200.000 euro? Binnen drie dagen verkocht!

Onderzoeker Ryan van Lamoen zegt dat de prijsstijging in Amsterdam nog nooit zo groot is geweest. 'We zien hier ontwikkelingen die we ook in andere steden zien, zoals in Londen, Berlijn en Toronto.' Die prijsstijging kan hij niet verklaren aan de hand van bestaande modellen, dus een wetenschappelijke verklaring is er niet.

Hij denkt dat de hoge prijzen het resultaat zijn van Airbnb. 'Maar ook de populariteit van Amsterdam onder jongeren speelt mee, en de buitenlandse beleggers die actief zijn op de markt, drijven de prijs ook op.'

Lees ook: Wethouder Ivens pleit voor woonplicht in strijd tegen vastgoedmagnaten

Hoge schulden
Dat zorgt er allemaal voor dat het voor mensen moeilijker wordt om een huis te vinden. Het levert ook problemen op voor mensen die al een woning hebben. 'De waarde van woningen stijgt, maar dat betekent dat mensen die nu een hypotheek hebben, in de toekomst in de problemen kunnen komen. Als het wat slechter gaat met de economie en de waarde van het huis keldert, dan zitten zij met een gigantische schuld.'

Wethouder Ivens kondigde gisteren aan dat hij een woonplicht wil instellen, om te voorkomen dat vastgoedmagnaten veelvuldig woningen opkopen. Toch is het volgens de onderzoekers afwachten of daarmee de huizengekte afneemt, omdat dit nog door geen enkel onderzoek wordt ondersteund.