Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD wil nieuw kraakpand asielzoekers ontruimen: 'Jouw toekomst is niet hier'

8 november 2017, 18.41 uur · Aangepast 8 november 2017, 19.06 uur

Wat moet de gemeente doen met uitgeprocedeerde asielzoekers in de stad? De nieuwe regering heeft afgesproken om flink te snijden in bed, bad en brood-voorzieningen. Alleen vluchtelingen die meewerken aan hun terugkeer naar het land van afkomst mogen daar nog gebruik van maken.

En dat laatste levert een probleem op. Want ook uitgeprocedeerde asielzoekers die niet meewerken aan een terugkeer, kunnen hier rekenen op hulp van de gemeente.

Lees ook: Kraak nummer 29 voor asielzoekers We Are Here

Wat GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink betreft verandert er niets voor deze asielzoekers: 'Wat het kabinet of Den Haag er ook van vindt. Wij vinden dat wij een barmhartige stad moeten zijn, waar we ook voor mensen moeten zorgen. En deze voorwaarde werkt absoluut niet.'

Ontruimen
Rechtse partijen willen eerst het voorstel van het nieuwe kabinet afwachten. Wel is gemeenteraadslid Marianne Poot van de VVD klaar met de vluchtelingen van 'We Are Here' die niet meewerken met de gemeente maar al vijf jaar lang pand na pand kraken.

Lees ook: Actiegroep We Are Here: 'Illegalenakkoord lost niets op'

'Dat begint natuurlijk wel een beetje bizarre vormen aan te nemen', zegt Poot. Ze wil dat de gemeente de gekraakte panden gaat ontruimen. 'Maar een structurele aanpak is wat mij betreft ook dat we zorgen dat deze mensen die uitgeprocedeerd zijn, dat we hen nu echt zeggen van: Joh, jouw toekomst is niet in Nederland, maar op een andere plek.'