Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Festivalbezoekers gaan mogelijk 'rotzooibelasting' betalen

11 november 2017, 12.37 uur · Foto: Appelsap Festival

Ben je van plan om komend jaar een groot commercieel festival te bezoeken in de stad, dan is de kans groot dat je gaat meebetalen aan het opruimen van de troep na afloop.

De gemeenteraad schaarde zich afgelopen donderdag achter de plannen van raadslid Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren), die met het idee van de festivaltaks kwam, schrijft Het Parool. Festivalbezoekers moeten mogelijk komend jaar al een bedrag van tussen de 50 cent en een euro gaan betalen.

Lees ook: Kan het Oosterpark al die festivals wel aan?

Schoon opleveren
'Onze parken worden gebruikt als goedkoop achtergronddecor door festivalorganisaties', zegt Van Lammeren tegen de krant. 'Het geld dat een festivaltaks oplevert, is hard nodig voor de handhaving en de schoonmaak achteraf.' In principe moeten festivals het gebruikte terrein nu ook al schoon opleveren en moeten ze eventuele schade aan parken herstellen. Maar volgens Van Lammeren wordt met die verplichting vaak laks omgegaan.

Lees ook: Strengere regels voor geluidsoverlast door muziekfestivals

Als er geen bezwaren worden gevonden tegen de belasting, dan zal de maatregel snel worden ingevoerd. De festivaltaks zal niet gaan gelden voor alle Amsterdamse festivals, maar bijvoorbeeld wel voor de grote commerciële dance-festijnen.