Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Schilderijenscanner Rijksmuseum kan ook misdrijven oplossen

13 november 2017, 10.52 uur · Foto: Pexels

Het Rijksmuseum gaat helpen bij het oplossen van misdrijven. De schilderijscanner die ze gebruiken om eeuwenoude meesterwerken laag voor laag te analyseren, blijkt ook geschikt voor het verzamelen van bewijsmateriaal op bijvoorbeeld kleding.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de Universiteit van Amsterdam en de Technische Universiteit Delft. De scanner analyseerde al beroemde schilderijen van Rembrandt, maar gaat als het aan het NFI ligt ook spijkerbroeken analyseren.

Lees ook: Onderzoek: Van Gogh, Rijks en Louvre meest gewaardeerde musea

Dat zegt Arian van Asten, verantwoordelijk voor innovatie bij het NFI, tegen de krant. 'Toen ik hoorde wat de XRF-scanner met schilderijen kan doen, dacht ik meteen: ik wil eens een spijkerbroek uit een moordzaak in dat apparaat hangen. Bepaalde metalen die je in schilderijen aantreft, vinden we bijvoorbeeld ook terug in schotresten.'

Maar ook andere dingen zijn makkelijker te vinden met een de scanner. Spermasporen zijn op witte stoffen en neonkleuren soms lastig te zien, zelfs met een speciale spermalamp. Dankzij de macro-röntgenfluorescentiespectometrie zijn de sporen wel goed te vinden. Daarnaast worden nu nog veel kleine vlekjes van biologische sporen gemist, maar met de scanner zijn die veel makkelijker te zien.

Langzame analyse
Handig is ook dat de scanner de sporen niet aantast, en dat er in de toekomst wellicht een 3D-variant van de scanner te ontwikkelen is. Dan is niet alleen te zien wat voor sporen er op een bewijsstuk zitten, maar ook in welke volgorde ze erop zijn gekomen. De onderzoekers hopen ook dat er in de toekomst een wat snellere scanner te ontwikkelen is. Het apparaat doet er nu nog een hele nacht over om een t-shirt te scannen.

Voordat het Rijksmuseum de politie echt te hulp schiet, zal de scanner zich eerst nog moeten bewijzen bij echte praktijktesten.