Start van hoofdcontent

112

nl

'Alles aan doen om relschoppers Mercatorplein alsnog op te pakken'

13 november 2017, 19.49 uur · Aangepast 13 november 2017, 23.52 uur

Een politieagent werd met vuurwerk bekogeld en buurtbewoners waren doodsbang. Toch veegde de politie zaterdagavond het Mercatorplein niet leeg, terwijl in andere steden de ME wel werd ingezet. De locoburgemeester laat nu weten dat de politie er samen met het Openbaar Ministerie alles aan doet om de relschoppers op te pakken.

De diplomatieke oplossing van de Amsterdamse politie tijdens het spontane voetbalfeest in West, zorgde voor veel onbegrip. De VVD heeft zelfs een spoeddebat aangevraagd. 'Ik wil graag met de locoburgemeester in debat over wat er afgelopen zaterdagavond is gebeurd. Dit zijn geen feestvierende supporters meer. Dit zijn intimiderende relschoppers', zegt Marianne Poot van de VVD.

Lees ook: 'Met informatie van gisteren gaan we ons voordeel doen bij groepswedstrijden'

Grimmige sfeer
Het vrolijke voetbalfeest nadat Marokko zich zaterdag plaatste voor het WK eindigde in ongeregeldheden. Volgens buurtbewoners was de sfeer ook grimmig. De politie was in grote getalen aanwezig maar pakte niemand op. Volgens sommige AT5-kijkers was de houding van de politie zelfs laks. 

Lees ook: Gehoorschade bij agent door vuurwerk op Mercatorplein

Meer onrust
Maar iedereen wegjagen met de ME, zoals eerder dit jaar rond het Turkse referendum gebeurde, had voor nog meer onrust gezorgd, zegt politieonderzoeker Jaap Timmer van de VU. Relschoppers kunnen bovendien dankzij camerbeelden later ook nog worden opgepakt. 'Dat kan bij de relschoppers thuis waarna je ook nog een gesprek met de ouders hebt. Dan moet je dat als politie wel uitleggen. Dat er naderhand een vervolgactie is geweest', zegt Timmer. 

Lees ook: Grimmige sfeer op Mercatorplein: politie stuurt feestvierders naar huis

Later opsporen
Volgens de politie is zaterdag in groepjes de rust teruggebracht op het plein. Er zullen wellicht ook camerabeelden gebruikt worden bij de latere opsporing van de relschoppers. De VVD is intussen duidelijk: 'Neem vuurwerk in beslag, zorg dat de straat vrij blijft, zorg dat mensen geen spullen vernielen. En zorg dat bewoners zich prettig blijven voelen', zegt Poot. 

Via een woordvoerder laat locoburgemeester Van der Burg weten dat hij het onacceptabel vindt dat er vuurwerk naar de politie is gegooid en dat de politie er alsnog alles aan doet om de daders op te sporen.