Start van hoofdcontent

Stad

nl

Principe-zaak tegen Nederlandse staat over milieu: 'Luchtkwaliteit is een mensenrecht'

14 november 2017, 08.56 uur · Aangepast 14 november 2017, 10.24 uur · Foto: Eva Janssen / Foto ingestuurd via AT5 Whatsapp (06-51190938)

De rechtbank in Den Haag behandelt vandaag rond 09.30 uur een zaak tegen de Nederlandse staat. Volgens Milieudefensie zou de staat te weinig doen tegen luchtvervuiling, een probleem dat vooral speelt in grote steden als Amsterdam.

De luchtkwaliteit in Amsterdam zou zelfs zo beroerd zijn, dat het effect er van te vergelijken is met het meeroken van 6,4 sigaretten per dag. Dit meldde Milieudefensie onlangs op basis van 'wetenschappelijke modellen'. 

Lees ook: 'Luchtkwaliteit Stadhouderskade slechtste van de stad'

Frits Sneider, lid van bewonersgroep Schone Lucht En Ruimte, beaamt het probleem. 'Je ruikt hier de luchtvervuiling gewoon.' Hij is één van de 57 mede-eisers die Milieudefensie ondersteunt in de zaak tegen de staat.

Sneider houdt zich al langere tijd bezig met de luchtkwaliteit in Amsterdam. Zo onderzocht hij in 2015 de luchtvervuiling bij de Stadhouderskade. 'Van de zestig plekken in Nederland waar toen metingen werden gedaan, hadden wij hier de slechtste luchtkwaliteit'. 

Principiële uitspraak
De Amsterdammer reist vandaag dan ook naar Den Haag om bij de rechtszaak aanwezig te zijn. Volgens hem is er geen duidelijke eis waar de staat aan zou moeten voldoen, maar hopen de aanklagers vooral op 'een principiële uitspraak'. 

Lees ook: Met mondkapjes door de spits voor een groenere stad

'We willen vooral dat de staat na deze rechtszaak erkent dat luchtvervuiling een probleem is', aldus Sneider. De zaak volgt op een kort geding in september, waarbij de rechter besloot dat de overheid meer moet doen tegen luchtvervuiling.    

Europese normen
Nederland voldeed al enige tijd niet aan de Europese richtlijnen op het gebied van luchtkwaliteit, maar kreeg steeds uitstel van de Europese Unie om de normen toch te halen. De kortgedingrechter besloot dat hier een einde aan moet komen. 

Toch vinden de aanklagers deze uitspraak nog niet voldoende. Zo zouden de Europese normen nog vrij mild zijn en is er volgens hen meer nodig om luchtvervuiling echt tegen te gaan. Sneider: 'We willen bij deze procedure duidelijk maken dat luchtkwaliteit een mensenrecht is'.