Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ook nieuwe standplaats Leidseplein kan aantal taxi's niet aan: 'Dat was ook nooit de verwachting'

15 november 2017, 19.40 uur · Aangepast 15 november 2017, 19.51 uur · Foto: Gemeente Amsterdam / Richard Mouw

De nieuwe taxistandplaats bij het Leidseplein kan op vrijdag- en zaterdagnacht ook de toeloop van het aantal taxi's niet aan. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens aan de gemeenteraad. 'Dit is ook nooit de verwachting geweest.'

De eerste resultaten van de nieuwe taxistandplaats zijn wisselend, zo blijkt uit de brief. Sinds vorige week maandag hebben taxichauffeurs een nieuwe plek op de Leidsebrug. Op het plein is hierdoor, zoals voorspeld, meer ruimte ontstaan voor voetgangers en fietsers. Chauffeurs moesten wel gewezen worden op wat precies de juiste plek op de brug was voor het instappen van klanten. 'Ze hadden de neiging te ver door te rijden richting Leidseplein', schrijft Litjens.

Lees ook: Taxistandplaats Leidseplein verdwijnt

Het grootste probleem werd tijdens het uigaansweekend duidelijk. Op donderdagnacht kon het taxiverkeer nog in goede banen worden geleid. Op vrijdag- en zaterdagnacht ging het minder goed. Het aanbod van taxi's was groter dan de nieuwe standplaats aan kan. Volgens Litjens was dit ook de voorspelling. Hij schrijft dat voor bestaande knelpunten, zoals het rondje dat chauffeurs vaak over de Leidsegracht maken, nog oplossingen gevonden moeten worden.

Stadhouderskade 
Volgens de wethouder heeft nieuwe situatie tijd nodig om, zoals hij het noemt, te zetten. Ook taxichauffeurs moeten wennen aan de nieuwe situatie. Litjens verwacht dat een groot deel van al het taxiverkeer rondom het Leidseplein vanaf nu op de Stadhouderskade gaat rijden. 'Dit geeft onvermijdelijk een zichtbare verandering voor het verkeersbeeld op de Stadhouderskade. Mogelijk heeft dit ook een effect op de bekende knelpunten uit de oude situatie', schrijft hij. Litjens hoop dat er onder andere minder taxiverkeer op de Marnixstraat gaat rijden het het taxirondje op de Leidsegracht minder vanzelfsprekend wordt. 'Maar het is te vroeg om daar nu al een uitspraak over te doen.'

Lees ook: Timelapse: Leidseplein in de lift, dag en nacht wordt er gewerkt

Naar aanleidingen van het eerste weekend is besloten extra maatregelen te nemen. Zo worden er extra borden geplaatst en nog meer verkeersregelaars ingezet op de piek van de uitgaansnachten. Ook de komende tijd wordt de nieuwe taxistandplaats goed in de gaten gehouden door alle betrokken partijen. Waar nodig worden nog meer extra maatregelen genomen.