Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tot negen jaar cel geëist voor gewapende overval op golfclub in Zuidoost

17 november 2017, 17.36 uur

Het Openbaar Ministerie heeft negen jaar cel geëist tegen twee Amsterdammers (31 en 35 jaar) voor een gewapende overval op golfclub De Hoge Dijk - Olympus in Zuidoost. Tegen een derde 41-jarige verdachte uit Almere werd zeven jaar cel geëist.

Het drietal wordt er ook van verdacht in de nacht voorafgaande aan de overval te hebben geschoten in een bakkerij in Almere. In de nacht van 23 op 24 april 2015 gingen zij volgens het OM met een in Almere gestolen auto naar de bakkerij, waar meerdere keren werd geschoten.

Goflclub
Daarna reden ze door naar Amsterdam, waar ze volgens het OM rond 06.30 uur de golfclub overvielen. De aanwzige schoonmakers werden bedreigd met een vuurwapen en gedwongen sleutels en telefoons af te geven.

Ze werden vervolgens opgesloten in een kast, waarna de daders er met de inhoud van de kluis, een kleine duizend euro, vandoor gingen.

Overval Levantplein
Volgens het OM sloegen de mannen zo'n drie weken later weer toe bij een overval op het Amsterdamse Levantplein. Op 10 mei 2015 werd het slachtoffer, dat naar een adres werd gelokt, met een wapen bedreigd en gedwongen geld en telefoon af te geven.

DNA
De politie kwam de verdachten op het spoor dankzij camerabeelden en verkeersgegevens van telefoons. Op een pet, die in de gestolen auto werd aangetroffen, zat DNA-materiaal van één van de verdachten. Op een achtergelaten horloge op de golfbaan, zat DNA van een van de andere verdachten.

Schade en trauma's
De officier van justitie rekent het de mannen aan dat zij in zo'n acht uur tijd veel schade en trauma's hebben veroorzaakt. 'Ook na de overvallen op de 23e april zijn verdachten niet gestopt maar zijn zij gewoon doorgegaan, uitsluitend uit eigen winstbejag en zonder zich te bekommeren om anderen.'

De rechter doet op 21 december uitspraak.