Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sluizen in Noord/Zuidlijn beschermen binnenstad tegen water uit het IJ

17 november 2017, 19.11 uur · Aangepast 17 november 2017, 21.09 uur

Je wist het misschien niet, maar de Prins Hendrikkade beschermt de stad tegen het IJ. Omdat dwars door die ondergrondse dijk nu de Noord/Zuidlijn is gebouwd, zijn er in de tunnelbuizen speciale sluizen aangebracht om de stad bij een eventuele watersnoodramp te beschermen. Vandaag werden de sluizen door waterschap Amstel, Gooi en Vecht getest.

'Vroeger had je Hansje Brink die deed zijn duim erin, dit gat is veel te groot en daardoor hebben we zo'n hele grote schuif gemaakt om Amsterdam veilig te houden bij dreigende wateroverlast', vertelt Pieter Kruiswijk van het waterschap. De schuif zorgt ervoor dat er geen water in óf uit de metrotunnels kan lopen. 

Gangenstelsel
Dit is nodig wanneer er bijvoorbeeld een dijk bij IJmuiden of bij de Lek bij Nieuwegein doorbreekt, waardoor het hoge water tot Amsterdam stroomt. 'We denken altijd dat het gevaar van water van boven komt, maar met een gangenstelsel als de metro komt het gevaar van onderen op het moment dat er wateroverlast is.'

'Als het Centraal Station overstroomt, zou via de tunnels de complete binnenstad kunnen overstromen', legt Barry van der Struijs van de Noord/Zuidlijn uit. In de Noord/Zuidlijn zijn zes van dit soort sluizen gebouwd, bij de Prins Hendrikkade, Sixhaven en de De Ruijterkade.

Als je goed oplet kan je vanuit de metro de schuiven ook zien. Dat kan vanaf 22 juli volgend jaar als de Noord/Zuidlijn gaat rijden.