Start van hoofdcontent

Stad

nl

Taalproblemen en veel te hoge werkdruk voor huisartsen in arme wijken

19 november 2017, 19.08 uur · Aangepast 19 november 2017, 21.50 uur

Huisartsen in armere wijken hebben het drukker dan hun collega's in een rijke buurt. En waar een huisartsenconsult gemiddeld genomen tien minuten duurt, is dat juist in een armere buurt niet genoeg.

Cliënten hebben vaak specifeke problemen, maar mensen komen ook vaker naar de dokter. Ook kan taal een probleem zijn, zegt huisarts Erik Robberse. 'Er zijn soms hele simpele, basale dingen waar we tegenaan lopen. Die kosten veel tijd.'

Nu heeft een huisarts tien minuten om te bepalen waar de klachten vandaan komen, en waar de patiënt behoefte aan heeft. Niet genoeg, weet Robberse. 'Dat wekt irritatie, ook voor jezelf omdat je weet dat je je werk niet goed kunt doen. 

Lees ook: Zorgen bij huisartsen over verwarde personen: 'gaan naar "zoek het maar uit-samenleving"'

Francine Francke, directeur van gezondheidscentrum GAZO, ziet ook problemen. 'We zien dat de druk nu zo hoog is, dat echt wat gedaan moet worden'. 

Te weinig artsen in Nieuw-West 
Amsterdam telt in totaal 457 huisartsen. Gemiddeld is dat 5,4 doktoren op 10.000 inwoners. Maar bijvoorbeeld in Nieuw-West is dat aantal significant lager. Daar zijn maar 4 huisartsen op datzelfde aantal Amsterdammers. Om de werkdruk te verlagen, moet er personeel bij. Maar die zijn niet gemakkelijk te vinden. 

'Je ziet dat de autoriteiten naar elkaar verwijzen, maar hiusartsen krijgen nauwelijks extra middelen', weet Francke. 'Pak die bal nu echt op'.