Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Stadsbestuur in 2013 ook al gewaarschuwd voor jongerenwerker Bilal L.'

20 november 2017, 09.24 uur · Aangepast 20 november 2017, 10.05 uur

Het stadsbestuur is meerdere keren gewaarschuwd voor de slechte invloed die jongerenwerker Bilal L. had op jongeren in zijn omgeving. Dat zou al zijn gebeurd voordat hij door de afdeling Radicalisering werd ingehuurd.

De Telegraaf schrijft vanochtend dat de gemeenteraad ondanks vragen niet op de hoogte is gesteld. Locoburgemeester Eric van der Burg geeft vandaag in de raad tekst en uitleg over de aanpak. Dat gebeurt echter wel achter gesloten deuren. 

Lees ook: Van der Laan oordeelt hard over 'onprofessioneel en gesloten' anti-radicaliseringsteam

L. werd in 2006 veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag en het ronselen van mensen voor de jihad. Na zijn straf kwam hij in een speciaal deradicaliseringstraject terecht, in 2013 en 2014 begeleidde hij radicaliserende jongeren. In deze periode reisden echter drie jongeren zelfs af richting het kalifaat, schrijft de krant. Op straat werd Bilal nog steeds gezien als held en soldaat.

Hij ging aan de slag als jongerenwerker voor Streetcornerwork. Bronnen binnen het jongerenwerk in Amsterdam zeggen dat sommige collega's twijfelden of hij wel echt was gederadicaliseerd. Hij zou radicaal zijn gebleven.

Eind 2014 schreef Het Parool over zijn verleden. Begin 2015 nam Bilal ontslag en verdween hij. Hij zou naar Syrië zijn gegaan. Maar volgens het college is Bilal helemaal niet verdwenen, maar woont en werkt hij nu in Nederland. 

Lees ook: 'Geschorste topambtenaar sloeg niet aan op signalen ronselpraktijken'