Start van hoofdcontent

112

nl

OM: beelden criminelen worden voortaan sneller vrijgegeven

20 november 2017, 10.33 uur

De politie kan volgende maand sneller een beroep doen op burgers bij het opsporen van criminelen. De regels rond het tonen van beelden en het melden van de identiteit van een voortvluchtige worden veranderd. De crimineel krijgt minder privacy.

'Zelfs als we geen zaak hebben, kunnen we voor een goede en slagvaardige opsporing de identiteit van iemand prijsgeven, ter voorkoming van een misdrijf of nieuw misdrijf. Een alertering bijvoorbeeld", zegt hoofdofficier Diederik Greive in De Telegraaf

Daarmee lijkt het Openbaar Ministerie eindelijk in te springen op de technologische ontwikkelingen. Na een overval bijvoorbeeld is er meteen camerabeeld beschikbaar. Nu moet er door de recherche eerst nog overlegd worden met het OM over het vrijgeven van de beelden, een vaak tijdrovend proces.

Het OM kondigt ook aan het publiek vaker te willen inzetten bij de jacht op crimineel vermogen en goederen. 'Als we weten dat iemand een jacht heeft of een ander duur voorwerp en weten niet waar het is, laten we beelden zien', zegt Greive in de krant.