Start van hoofdcontent

Stad

nl

Binnen enkele maanden ook cashloze trams: 'Dit is de volgende stap'

20 november 2017, 20.25 uur · Foto: Flickr/Maurizio Mori

Het was al niet meer mogelijk om met contant geld te betalen in GVB-bussen, maar nu moeten ook trams cashloos worden. Na het eerste kwartaal van volgend jaar is het niet meer mogelijk om contant te betalen in de trams.

'Dit is de volgende stap. Uiteindelijk hebben we daarmee een cashloos OV', aldus een woordvoerder van GVB. 

Bij tramlijn 26 tussen IJburg en Centraal zijn er al testen gedaan met pinsystemen. 'Zowel de reizigers als bestuurders zijn blij', zo concludeert de GVB-woordvoerder. Vanaf 8 december is het bij die tramlijn alleen nog mogelijk om met pin te betalen. 

Pinautomaten
Ondertussen zijn in de meeste trams al pinautomaten geplaatst. Over enkele maanden kan een kaartje alleen nog via pinnen worden aangeschaft. Al blijft de OV-chipkaart uiteraard ook geldig en kunnen reizigers bovendien betalen met creditcard. 

Maar wie liever toch met muntgeld betaalt, kan alleen nog een los kaartje kopen op het station bij winkels als de Bruna. Toch verwacht de woordvoerder geen problemen met het cashloos vervoer. 'In heel veel landen kan dit al. Voor veel toeristen is dit systeem dus ook niet vreemd.'

Lees ook: Toeristen moeten wennen aan cashloze bussen in Amsterdam

Eerder bleek het cashloos reizen met de GVB-bus toch nog even wennen. Niet iedereen wist van de veranderde maatregel af. Volgens de zegsvrouw is het vanaf nu dan ook vooral belangrijk dat reizigers zo goed mogelijk geïnformeerd worden. 

Veiligheid
De maatregel heeft vooral te maken met veiligheid. 'In februari 2016, na zes incidenten in drie maanden tijd waarbij busbestuurders werden bedreigd door overvallers, konden we niet anders dan onmiddellijk ingrijpen', zo zei GVB-directeur Alexandra van Huffelen eerder. 

Lees ook: Vanaf zondag niet meer contant betalen in bussen

Bij de pinautomaten in trams geldt deze reden ook. Al speelt het volgens de GVB-woordvoerder ook gewoon mee dat 'er tegenwoordig overal met pin wordt betaald'. 'We sluiten aan bij een maatschappelijke ontwikkeling.'