Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minister: politieagentes mogen geen hoofddoek dragen

21 november 2017, 07.41 uur

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie wil dat de politie neutraal blijft, en dat politieagentes dus geen hoofddoek dragen. Hij gaat daarmee in tegen de uitspraak van het College van de Rechten voor de Mens.

Dat meldt de NOS. Het College oordeelde eerder vandaag dat een klacht van een Rotterdamse administratief medewerkster terecht was. Ze mocht geen hoofddoek dragen op haar werk bij de politie, maar volgens het College is dat discriminatie. Ook in Amsterdam speelt deze kwestie al een paar maanden.

Lees ook: 'Ik wil graag bij de politie werken, maar niet zonder hoofddoek'

Eerder dit jaar overwoog de eenheidsleiding in Amsterdam het verbod op de hoofddoek af te schaffen. Op die manier zou het voor mensen met een migratieachtergrond aantrekkelijker moeten worden om bij de politie te komen werken. 

Neutrale uitstraling
Volgens minister Grapperhaus moeten politiemedewerkers juist een neutrale uitstraling hebben. Uitingen van levensovertuiging of religie zijn volgens hem daarom niet toegestaan. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft al laten weten niets te voelen voor een hoofddoek in combinatie met een uniform bij de politie.