Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oude metro's krijgen make-over: 'Soms zitten ze te plassen'

21 november 2017, 16.35 uur · Aangepast 21 november 2017, 16.53 uur

Het GVB is druk bezig de 37 zogeheten M4-stellen in een nieuw jasje te steken. In zo'n vier weken tijd worden de toestellen compleet binnenstebuiten gekeerd.

Geen blauw-witte metro's met gele verlichting en stoffen stoeltjes meer, maar rood-grijze stellen met witte verlichting en plastic stoelen.

Vieze lucht
De metro's rijden inmiddels zo'n twintig jaar door de stad en kunnen nog zo'n tien jaar mee. Alleen de binnenkant zit na al die jaren vol vlekken en vieze luchtjes en de gele verlichting doet ook gedateerd aan. 'We zijn nu bezig om hem van binnen en van buiten weer helemaal als nieuw te krijgen,' aldus het GVB.

Lees ook: Kunstwerk over Metro 54 in Amsterdam Museum

En dat valt soms niet mee, zo vertelt één van de werklui: 'Soms zitten ze te plassen in de metro en stinkt het een uur in de wind. Dat moet eerst allemaal schoon gemaakt worden en zo. En we vinden lege portemonnee's van zakkenrollers.'

Kosten in de miljoenen
Wat de totale renovatie kost wil het GVB niet zeggen, maar de kosten lopen in de miljoenen. Compleet nieuwe metro's wil het GVB niet: 'Als je een nieuw huis koopt met een keuken erin dan zeg je ook niet mijn keuken is oud ik doe mijn huis weg. Ook dan besluit je om een make-over te geven.'