Start van hoofdcontent

112

nl

Moeder en zoon beroepen zich op noodweer: 'Wij zijn hierin meegesleurd door Roberto'

21 november 2017, 19.11 uur · Aangepast 22 mei 2018, 12.44 uur

Het is een godswonder dat ze hier zit, zei de advocaat van Trijn C. vanmiddag in de rechtszaal. De 52-jarige vrouw wordt er samen met haar 23-jarige zoon Ferjo C. van verdacht in augustus dit jaar partner en vader Roberto te hebben vermoord. Daarna zouden ze hebben geprobeerd zijn lichaam te verbergen.

'Dit is een zaak met alleen maar slachtoffers. Mijn cliënt is jarenlang stelselmatig geïntimideerd en bedreigd', betoogde advocaat Ilkay Güclü. Dat zou ook blijken uit de appberichten van Roberto die vanmiddag door de verdediging geciteerd werden.

'Iedereen die in mijn weg staat, gaat eraan. Jij hebt mijn kinderen bij mij weggedreven, nu drijf ik jou weg. Ik haat jou. Jij gaat alles kwijtraken, let maar op'. Trijn R. hoorde het allemaal huilend aan en nam zelf ook kort het woord: 'We zijn hierin meegesleurd, we hebben hier niet om gevraagd. Meer kan ik er niet over zeggen.' 

Lees ook: Tante vroeg Michael lichaam oom weg te werken: 'Mijn eigen bloed, dat ga ik toch niet in stukjes hakken'

'Roberto was bij thuiskomst meteen agressief'
De 51-jarige Roberto werd in de nacht van 14 op 15 augustus met drie kogels in het hoofd doodgeschoten na een ruzie in de woning in de Nova Zemblastraat. Hij was die avond dronken thuisgekomen en was zeer agressief, op straat trapte hij nog een fiets kapot. 

'Trijn werd bedreigd met een vuurwapen tegen haar hoofd en moest mee naar de slaapkamer, daar heeft hij vervolgens langs haar gezicht geschoten. Ze heeft de dood in de ogen gekeken. Ferjo zag het wapen op de grond liggen en heeft Roberto neergeschoten', zegt advocaat Güclü. Noodweer dus, stelt de verdediging, Roberto zou ook met een mes hebben gedreigd.

Vijf dagen later pas gemeld
Maar dat acht het Openbaar Ministerie (OM) niet aannemelijk. 'Dat is niet wat het sporenbeeld laat zien. Trijn en Ferjo hebben materialen gekocht om het lichaam in te pakken', zegt een woordvoerder van het OM. Michael Campagne, een neef van het stel, zegt vervolgens te zijn benaderd om te helpen met het verbergen van het lijk.  

Lees ook: Verdachten Nova Zemblastraat zijn bekenden van overleden man

Hoewel het pas een pro formazitting was vandaag liepen de emoties zo nu en dan hoog op. Vooral ook als de 14-jarige zoon van het stel ter sprake komt, hij is degene die nu zijn broer, moeder en vader moet missen. Vanaf donderdag mag ze het verloop van de rechtszaak in vrijheid afwachten.

Die dag wordt eerst nog naar het verloop van de noodlottige nacht gekeken tijdens een reconstructie.