Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdA: 'Verbied vakantieverhuur van woning'

22 november 2017, 08.52 uur

De PvdA wil af van alle vakantieverhuur door Amsterdammers. 'Vakantieverhuur is gewoon niet beheersbaar te krijgen', zegt fractievoorzitter Marjolein Moorman in een interview met De Telegraaf.

Vandaag wordt het verkiezingsprogramma van de PvdA, 'Thuis in Amsterdam', gepresenteerd. Daarin staat het opvallende voorstel. 'De kosten die de stad ervoor moet dragen, zoals de handhavingskosten, maar ook de overlast, het toenemende vuil en het verlies van sociale cohesie in portieken en straten; het wordt gewoon te veel. Steeds meer mensen voelen dat Amsterdam niet meer hun stad is', zegt Moorman. Volgens haar heeft het stadsbestuur jarenlang niks gedaan om verhuur via bijvoorbeeld Airbnb in goede banen te leiden. 

De PvdA zette in het vorige college een campagne op om toeristen naar de stad te trekken. 'Dat was midden in de crisis', zegt Moorman daarover. 'Maar besturen is bijsturen. In 2014 was er geen discussie over de enorme toename van toeristen.'

Het verbod van het verhuren van de eigen woning aan toeristen kan volgens Moorman 'makkelijk' worden opgenomen in de huisvestingsverordering. Volgens haar doet een stad als Berlijn dit al. 'Bovendien heeft de vorige minister Blok gezegd dat we het lokaal kunnen regelen.' Ook zouden er juridisch geen bezwaren zijn.

Een deel van je eigen woning verhuren zou volgens de PvdA-fractievoorzitter nog wel mogen. 'Bijvoorbeeld via een bed and breakfast. Dan ben je thuis en kun je voorkomen dat er overlast is, er vuilnis op straat wordt gegooid en er zes mensen op een kamertje zitten.'