Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Airbnb: 'PvdA kiest voor grote hotels, niet de Amsterdamse gezinnen'

22 november 2017, 17.15 uur · Aangepast 22 november 2017, 18.26 uur

De sociaaldemocraten van de PvdA vinden de financiële belangen van grote hotelketens belangrijker dan die van gewone Amsterdamse gezinnen. Dat stelt het omstreden verhuurplatform Airbnb in een reactie op het verkiezingsprogramma van de politieke partij.

De partij van lijsttrekker Marjolein Moorman wil namelijk vakantieverhuur via websites als Airbnb helemaal verbieden. 'Het is teleurstellend dat men voorstelt om de financiële belangen van grote hotels te laten prevaleren boven die van Amsterdamse gezinnen die hun woning zo nu en dan delen', schrijft het verhuurplatform in een reactie.

Lees ook: PvdA: 'Verbied vakantieverhuur van woning'

'Ondanks het feit dat Airbnb slechts verantwoordelijk is voor vier procent van alle bezoekers in Amsterdam, heeft vakantieverhuur via Airbnb 125 miljoen bijgedragen aan huishoudens euro', meent Airbnb. 'De opbrengsten van toerisme moeten ten goede moeten komen van vele Amsterdammers, in plaats van bedrijven die geld onttrekken aan de plaatsen waar zij ondernemen.'

Lees ook: Grote partijen willen 30 dagen-regel Airbnb. Links was al om, rechts nu ook

Airbnb is omstreden omdat woningen omgetoverd zouden worden tot illegale hotels. De gasten zouden overlast veroorzaken en de drukte in de stad neemt ondertussen alleen maar toe. 'De kosten die de stad ervoor moet dragen, zoals de handhavingskosten, maar ook de overlast, het toenemende vuil en het verlies van sociale cohesie in portieken en straten; het wordt gewoon te veel', zei Marjolein Moorman vandaag in De Telegraaf.