Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vroeg Erop Af helpt Amsterdammers uit de schulden: 'Ze weten wat ze doen'

22 november 2017, 21.40 uur

Het project Vroeg Erop Af is in het leven geroepen om Amsterdammers te helpen om een groei van hun schulden te voorkomen. Wie een betalingsachterstand heeft, kan een ambtenaar van het project op de stoep krijgen.

In de stad zijn alleen al zo'n 20.000 mensen die hun zorgverzekering niet betalen. En dat zijn vaak niet de enige schulden die ze hebben. 

Steeds meer bedrijven
Vorig jaar werd er zevenduizend keer ergens aangebeld en dat zal dit jaar alleen maar meer worden. Dat komt omdat steeds meer bedrijven waar mensen schulden bij hebben zich aansluiten bij het project. 

'Eerst sturen we een brief om diegene te laten weten dat ze zijn aangemeld bij ons. Daarna gaan we op huisbezoek als daar geen reactie op wordt gegeven,' aldus een medewerken van Vroeg Erop Af. 

Automatisch incasso
Het zijn vaak jongeren die tot de risicogroep behoren. Het overkwam ook Jerra: 'Eigenlijk door onwetendheid. Ik had een automatisch incasso en die ging niet van mijn bank af. Die deed dat niet.' En daardoor kon de zorgverzekering van Jerra de openstaande rekeningen jarenlang niet innen. Omdat de schuld bleef stijgen klopte de verzekeraar aan bij het team van Vroeg Erop Af.

Jerra is Vroeg Erop Af erg dankbaar en raadt iedereen met schulden aan de hulp te gebruiken: 'Ik zou zeggen zoek een hulpverlener op die je erbij kan helpen. Dat heeft mij ook geholpen. Die mensen weten wat ze doen en hoe het hoort.'