Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Balie-directeur Yoeri Albrecht: loslopende IS-strijder is zeer zorgelijk

24 november 2017, 18.49 uur · Aangepast 24 november 2017, 19.06 uur

Nadat een Syrische journalist in debatcentrum De Balie een Syrische IS-strijder tussen het publiek had herkend, stelde hij voor om een selfie met hem te maken. Die foto had hij graag als bewijs willen gebruiken. Tevergeefs, want de terrorist rook onraad en nam de benen.

De Balie-directeur Yoeri Albrecht en een beveiliger van het debatcentrum gingen onmiddelijk achter hem aan, en kwamen buiten oog in oog met hem te staan.

'Hij bleek hier te staan', zegt Albrecht in de deuropening. 'En hij zag dat wij hem zagen. Toen pakte hij z'n fiets die hij bij de Apple Store had staan en ging de Marnixstraat in.'

Raqqa is Being Slaughtered Silently
Dat gebeurde op 14 september, toen het debatcentrum het decor was van een geheim bezoek van de Syrische actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently. De actiegroep sprak over hun werk en hun film, die tijdens de bijeenkomst werd vertoond.

De Syrische activisten worden ernstig bedreigd door IS-leden, en houden zich daarom schuil op geheime locaties in Nederland en Duitsland.  

Lees ook: 'Syrische IS-strijder bezocht bijeenkomst in debatcentrum De Balie'

Vanwege de gevoeligheid van de bijeenkomst waren er enkele voorzorgsmaatregelen genomen. Zo was het gesprek na de film niet van te voren aangekondigd en was het niet mogelijk om kaarten aan de deur te komen.

Dat er dan toch een IS-strijder in de zaal zit, noemt Albrecht 'zeer zorgelijk'. 'Ik hoor nooit iets anders van de Nederlandse overheid dan dat die mensen opgepakt worden', zegt Albrecht verontwaardigd. 

'Klimaat verandert'
De directeur verwacht niet dat het incident gevolgen heeft voor de programmering van het debatcentrum. 'Ik hoop dat de ministers van cultuur en justitie zich rekenschap gaan geven hoezeer het klimaat verandert dat je zelfs jezidi-vrouwen of activisten en journalisten uit Turkije en Syrië nauwelijks een podium kunt geven.'

De AIVD geeft geen commentaar op zaak, maar benadrukt wel dat alle risicopersonen de aandacht krijgen die nodig is. De gemeente en de politie willen uit oogpunt van de veiligheid evenmin reageren.

Vooralsnog blijft het dus de vraag hoe een oud-IS-strijder vrij kan rondlopen in Amsterdam en zelfs een debat kan bezoeken.

AT5