Start van hoofdcontent

Stad

nl

Poortjes Centraal Station vanaf maandag echt dicht

28 november 2017, 16.46 uur · Aangepast 29 november 2017, 14.13 uur

De poortjes op Centraal Station zijn vanaf volgende week dicht. Vanaf maandag is het station alleen nog voor reizigers met een ov-chipkaart bereikbaar.

Mensen die alleen even iemand willen uitzwaaien op het perron, of naar een winkel achter de poortjes willen, kunnen inchecken en dan binnen een uur weer kosteloos uitchecken. De IJ- en Amstelpassage blijven wel gewoon vrij toegankelijk zonder ov-chipkaart. Om chaos te voorkomen, zullen er de eerste weken extra servicemedewerkers helpen bij de poortjes.

Sloterdijk
Als de poortjes op Centraal Station gesloten zijn, is Sloterdijk het laatste station in de stad waar de poortjes nog open zijn. Daar vindt vanaf donderdag tot en met zaterdag een proef plaats om de poortjes ook te sluiten. Als die proef slaagt, sluiten ook daar dit jaar nog de poortjes.

Lees ook: Saldohongerige poortjes Centraal Station opnieuw geactiveerd

De NS wil op alle stations de poortjes sluiten omdat de stations daar veiliger van zouden worden. Op stations met gesloten poortjes voelt negen op de tien reizigers zich veilig, tegen acht op de tien op stations die vrij toegankelijk zijn. Ook maken de poortjes het lastiger om zwart te rijden.