Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Steeds meer partijen voor inperking vuurwerk, maar niet dit jaar

29 november 2017, 16.22 uur · Aangepast 29 november 2017, 16.58 uur

Ieder jaar rond deze periode komt het weer op de politieke agenda te staan: het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens oud en nieuw. In een gelekt rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat dat de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar is en dat komt voor een groot gedeelte door het vele vuurwerk.

Of de Onderzoeksraad ook echt gaat adviseren dat er een verbod op consumentenvuurwerk moet komen, dat is niet duidelijk. In Den Haag is in ieder geval geen meerderheid voor een dergelijk verbod. Ook in Amsterdam willen veel partijen - een enkele uitzondering daargelaten - zich nog niet branden aan een vuurwerkverbod. Maar er begint langzaam beweging te komen in het debat.

Grote vuurwerkvrije zone
Eén van de aanzwengelaars van dat debat is Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren. Volgende week wordt er in de raadscommissie Algemene Zaken gesproken over zijn voorstel voor een 'vuurwerk-luwe jaarwisseling' in de stad. Omdat een vuurwerkverbod vanuit de landelijke regels gezien niet mogelijk is, wil Van Lammeren dat de stad een hele grote vuurwerkvrije zone wordt, met een enkele plek waar wel consumentenvuurwerk afgestoken mag worden.

Lees ook: 60 kilo illegaal vuurwerk gevonden in woning

Vuurwerkvrije zones zijn er nu ook al, maar beperken zich tot de omgeving van bijvoorbeeld Artis en bejaardentehuizen. Van Lammeren wil dat die zones fors worden uitgebreid tot eigenlijk één grote stadsdekkende zone. Daar staat tegenover dat er door de gemeente zelf één of twee grote vuurwerkshows moeten worden georganiseerd. 'Dat moeten wel echt shows van allure zijn, daar moet je echt wel wat mee', zegt Van Lammeren. Toch wil de partij het liefst een algeheel verbod op consumentenvuurwerk, maar daarvoor zijn regels vanuit Den Haag nodig.

Gemeentelijke vuurwerkshows
PvdA-raadslid Sofyan Mbarki zegt dat zolang er geen goed alternatief is voor het consumentenvuurwerk, de partij tegen een verbod is. Ook hij vindt dat de gemeente zelf grote vuurwerkshows moet organiseren, bijvoorbeeld rond de Sloterplas of bij het Scheepvaartmuseum, want 'Amsterdammers zien graag vuurwerk', zegt Mbarki.

Lees ook: Vuurwerkhandelaar: 'Voorstel voor vuurwerkverbod is onhaalbaar'

Het rapport van de Onderzoeksraad zorgt niet voor verandering van het PvdA-standpunt met betrekking tot de jaarwisseling. 'De urgentie was er altijd al, vuurwerk zorgt niet alleen voor leuke momenten, maar ook voor letsel en angst bij ouderen en dieren.' Voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk verwijst Mbarki naar Den Haag. 'Wat we wel steunen is meer vuurwerkvrije zones waar het er toe doet.'

D66 wil geen vuurwerkverbod
'Wat D66 betreft heeft het afsteken van vuurwerk zijn langste tijd gehad', schrijft D66 in haar onlangs vastgestelde verkiezingsprogramma. De partij die nu in het college zit, wil dat ieder stadsdeel de mogelijkheid krijgt om eigen vuurwerkvrije zones vast te stellen. Tot een algeheel vuurwerkverbod komt het in de plannen van D66 niet. Wel wil de partij dat er in de dagen rond oud en nieuw harder opgetreden wordt tegen het afsteken van vuurwerk.

Lees ook: 'Niet hysterisch doen over vuurwerkverbod'

Van Lammeren denkt zelf dat zijn voorstel voor een 'vuurwerk-luw' oud en nieuw het niet gaat halen. 'Ik denk dat zo vlak voor de verkiezingen veel partijen koudwatervrees hebben. De VVD en het CDA zullen mijn voorstel zeker niet steunen.'

Geen nieuwe maatregelen
Intussen laat de gemeente weten geen nieuwe maatregelen te nemen naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 'Amsterdam verzamelt al jaren eigen feiten en cijfers en heeft daar maatwerkbeleid op', zegt een woordvoerder. Een verbod op consumentenvuurwerk is volgens hem niet aan de orde.