Start van hoofdcontent
nl

Amsterdam krijgt 22 stadsdeelcommissies: wat verandert er volgend jaar?

1 december 2017, 16.43 uur · Aangepast 1 december 2017, 17.27 uur

Vanaf volgend jaar is het over en uit met de bestuurscommissies. In plaats daarvan krijgt Amsterdam 22 stadsdeelcommissies. De stad hoopt dat betrokken buurtbewoners zich laten horen, maar critici zijn bang dat ook straks de traditionele politieke partijen weer het hoogste woord voeren. Wat verandert er?

Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Amsterdammers moeten dan twee keuzes maken: een lid voor de gemeenteraad en een lid voor de stadsdeelcommissie.

Lees ook: 'Stadsdeelcommissie wordt tandeloze tijger na gemeenteraadsverkiezingen'

De gemeenteraad regelt - samen met het college van burgemeester en wethouders - het beleid voor heel Amsterdam. Het college kiest het dagelijks bestuur voor de zeven stadsdelen van Amsterdam. De stadsdelen verdwijnen dus niet, maar worden opgedeeld in 22 gebieden. Die krijgen ieder een eigen stadsdeelcommissie.

Centrum: Centrum-West, Centrum-Oost
West: Westpark, Bos en Lommer, Oud-West/De Baarsjes
Nieuw-West: Geuzenveld-Slotermeer, Sloterdijk, Osdorp, De Aker, Sloten en Nieuw-Sloten, Slotervaart
Zuid: Oud-Zuid, Buitenveldert/Zuidas, De Pijp/Rivierenbuurt
Oost: Oud-Oost, Indische Buurt/Oostelijk Havengebied, Watergraafsmeer, IJburg/Eiland Zeeburg
Noord: West, Oud-Noord, Oost
Zuidoost: Bijlmer-Centrum, Bijlmer-Oost, Gaasperdam/Driemond

De leden van de stadsdeelcommissies brengen gevraagd en ongevraagd advies uit aan het college van B&W en het dagelijks bestuur van het stadsdeel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het inrichten van straten, pleinen en parken of het inzamelen van huisafval. Kortom: de stadsdeelcommissies moeten de oren en ogen van buurten zijn zodat het college op de hoogte is van wat er speelt.

Wie zich verkiesbaar wil stellen, moet aan vier voorwaarden voldoen: 'U bent Amsterdammer, 18 jaar of ouder, u woont in het gebied waarin u zich verkiesbaar stelt en woont minimaal drie jaar in Nederland', aldus de gemeente.

De gemeente denkt dat betrokken buurtbewoners zo meer kans maken in het democratisch proces. Tegenstanders vrezen juist van niet. Volgens hen ontbreekt het de meeste buurtbewoners aan tijd en geld voor zo'n functie waarvoor ze alleen een onkostenvergoeding ontvangen. Waar het dan waarschijnlijk op neerkomt is dat bestaande, traditionele partijen toch in het voordeel zijn. Bovendien zou de stadsdeelcommissie 'een tandeloze tijger' zijn. 

Democratie uitgehold
Volgens oud-wethouder Michael van der Vlis wordt de democratie uitgehold door de afschaffing van de bestuurscommissies. 'Er blijft in ieder geval niet veel van over', zegt hij in een reactie tegen AT5. 'Dat de gemeente hoopt op betrokken buurtbewoners zegt me niet veel. Dat is toch iets van alle tijden? Alleen had men vroeger nog wat te zeggen'.

Van der Vlis denkt ook niet dat de stad daadkrachtiger wordt door het weghalen van een bestuurslaag. Integendeel juist. 'Doordat er nu meer terechtkomt op het bordje bij de bestuurders in het Stopera, zal de besluitvorming langer op zich laten wachten'.

Lees ook: Wethouder Choho onder vuur: motie van afkeuring

Voordelen aan het plan kent hij niet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho. Buurtbewoners kunnen zich aanmelden als kandidaat. Ze hebben slechts tien handtekeningen nodig om in maart op het stembiljet te komen.