Start van hoofdcontent

112

nl

Syrische vluchteling met terrorismeverdachten gepakt wegens mensensmokkel

1 december 2017, 17.36 uur

De politie heeft dinsdag een Syrische vluchteling in Diemen opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de 26-jarige verdachte samen met twee terrorismeverdachten een Syrische vluchteling naar Nederland smokkelde.

De twee andere verdachten (23 en 26), eveneens Syrische vluchtelingen, zouden betrokken zijn bij teroristische misdrijven in Syrië. Zij zijn aangehouden in Bergen op Zoom en Arnhem.

Justitie verdenkt het duo ervan in de periode 2012 - 2015 te hebben gevochten bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie die gelinkt is aan Al Qaida. De twee zijn in 2015 samen naar Nederland gereisd.

De politie onderzoekt hun in beslag genomen telefoons, chatberichten en foto's waarop zij gewapend te zien zijn in het strijdgebeid. Beiden kwamen in de zomer van 2017 in beeld door informatie van de AIVD. Op het toenmalig adres in Oosterhout werd een hennepkwekerij ontmanteld.

De gesmokkelde vluchteling, die inmiddels in Wageningen verblijft, wordt verdacht van valsheid in geschrifte en is aangehouden. Hij kwam afgelopen oktober naar Nederland op een vlucht vanuit Kreta. Hij reisde op de naam van de man uit Arnhem.

Drie van de vier verdachten blijven twee weken vastzitten. De gesmokkelde vluchteling is niet voorgeleid. Volgens het OM zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat de man uit Diemen ook verdacht wordt van terrorisme.