Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sneeuwbuien op komst: minder treinen en geannuleerde vluchten

10 december 2017, 10.08 uur · Aangepast 10 december 2017, 11.07 uur · Foto: Jos van Zetten

Er wordt vandaag flink wat sneeuw verwacht. Het KNMI heeft vanwege de verwachte sneeuwbuien zelfs code oranje afgegeven.

Afgelopen nacht was er al wat overlast van de eerste sneeuwbuien en de gladheid. Zo belandde er op de A10 een auto in de vangrail, schrijft de Verkeersinformatiedienst (VID). De dienst waarschuwt dat niet alle snelwegen sneeuwvrij zijn, omdat het nu eenmaal minder druk is op de weg op zondag. Ook wordt er gewaarschuwd voor bevroren weggedeelten.

Naast de sneeuwval, gaat het ook hard waaien. Er kunnen windstoten voorkomen van tussen de 75 en 90 kilometer per uur. Door de weersvoorspelling heeft KLM besloten bijna honderd retourvluchten op Europese bestemmingen te annuleren. Daarnaast moeten reizigers rekening houden met vertragingen en meer annuleringen. 

Uiteraard gaat de sneeuwbui ook niet ongemerkt aan de NS voorbij. Daarom is er besloten minder treinen te laten rijden. Zo rijden er minder sprinters van en naar Hoofddorp. En naar Rotterdam en Eindhoven rijden er minder intercity's. 

In een reactie laat de Maatschappij Voor Beter OV weten de preventieve inkrimping van de dienstregeling 'disproportioneel, gemakzuchtig en laf' te vinden. 'ProRail toont zich niet in staat, te zorgen dat de spoorinfrastructuur vandaag naar verwachting betrouwbaar zal blijven functioneren. De NS toont zich niet in staat, te zorgen dat de treinen vandaag naar verwachting niet wegens storingen aan de treinen zullen stilvallen. Dat is dus de diep trieste stand van het spoor anno 2017', zegt de organisatie.

Heeft u mooie of nieuwswaardige foto's gemaakt van het winterse weer, app ze dan naar AT5 op nummer 06-51190938.