Ajax beslist kraker tegen PSV in voortvarende tweede helft: 3-0

10 december 2017, 19.51 uur

Er moest gewonnen worden, omdat de landstitel bij puntverlies uit het zicht dreigde te raken. En winnen deed Ajax. PSV werd in de Johan Cruijff Arena totaal overklast door een agressief Ajax: 3-0.

Er was zondagmiddag nog enige twijfel of de kraker wel door zou gaan. Twee andere Eredivisie-wedstrijden werden afgelast vanwege de hevige sneeuwval. Het winterweer maakte het stadion in de Bijlmer tot een reusachtige iglo, die veel supporters koste wat kost wilden bereiken. Een kwartier later dan gepland werd er toch afgetrapt.

Regende gele kaarten
Supporters die de Arena hadden bereikt werden in de eerste helft geserveerd met venijnig spel aan beide kanten, waarin het gele kaarten regende. Het eerste opstootje vond plaats in de 26ste minuut, toen Schöne een overtreding maakte op Hendrix. Beiden konden als gevolg een gele kaart in ontvangst nemen.

De volgende schermutseling ontstond in de 40ste minuut, ditmaal waren Veltman en Lozano betrokken. Alleen de Eindhovenaar kreeg een gele kaart.

Doelpunten in plaats van kaarten
Daarna regende het doelpunten in plaats van tweede kaarten. Want in het begin van de tweede helft ging Ajax een stuk voortvarender te werk, en was het Neres die in de 60ste minuut vanaf een meter of 18 binnen schoot. Slechts vier minuten later verdubbelde Schöne de stand: hij schoot de bal knap in de hoek.

Donny van de Beek wist acht minuten later de winst veilig te stellen, na een steekpassje van Neres. Via de paal in de korte hoek werd het 3-0. Zo werd de wedstrijd in een korte fase in de tweede helft beslist.

Zeven punten verschil
De winst was meer dan nodig. PSV liep de catacomben van Ajax binnen met tien punten voorsprong op de nummer drie van de Eredivisie. Inmiddels zijn dat er nog maar zeven.