Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen GVB-bussen rest van de avond en nacht, veldbedden op Schiphol

11 december 2017, 08.24 uur · Aangepast 12 december 2017, 00.22 uur · Foto: Jasper van Staveren

Het winterweer heeft het openbare leven in Amsterdam vandaag ontwricht. Voor het hele land heeft het KNMI code rood afgegeven. Automobilisten worden gevraagd niet de weg op te gaan. Het treinverkeer is rond Amsterdam gestremd. Bussen rijden vanaf het einde van de middag niet. Houd dit liveblog bij voor de laatste updates.

Update 23.15 uur:
Het liveblog wordt gesloten.

Update 21.25 uur:
Op Amsterdam Centraal is geen treinverkeer mogelijk. Sommige reizigers proberen al uren om vanaf het station thuis te komen.

Update 21.05 uur:
Het GVB staakt de rest van de avond de busdienstregeling. Ook nachtbussen rijden de komende nacht niet. 'We hadden nog goede hoop dat we de bussen later vanavond weer konden laten rijden, maar er geldt nog steeds code rood. Het is niet verantwoord', aldus een woordvoerder.

De tramlijnen rijden wel, maar met grote vertraging. Het metroverkeer rijdt de normale dienstregeling. Het GVB verwacht morgenochtend weer de normale dienstregeling op te kunnen starten.

Update 21.00 uur:
Schiphol plaatst veldbedden achter de beveiliging van de luchthaven. Reizigers die na een intercontinentale vlucht niet verder kunnen reizen, kunnen op de stretchers terecht.

Update 20.00 uur:
Op luchthaven Schiphol zijn honderden reizigers gestrand. Er staat inmiddels een rij vanaf Schiphol Plaza naar de taxistandplaats. Rond de luchthaven rijden geen treinen en bussen.

Update 19.45 uur:
Een bus van Connexxion is aan het begin van de avond van de weg gegleden in Amstelveen. Niemand raakte gewond. Een berger probeert de bus weer de weg op te trekken.

Update 19.15 uur:
Van en naar Amsterdam Centraal is er vrijwel geen treinverkeer mogelijk door meerdere verstoringen. De NS weet nog niet hoe lang de verstoring duurt. Van en naar Schiphol rijden er geen treinen door een wisselstoring.

Update 18.50 uur:
Het GVB meldt dat het busvervoer in ieder geval tot 21.00 uur is gestremd. De lege bussen staan onder meer vast bij de Haarlemmer Houttuinen. Zij komen daar de helling niet op.

Update 18.30 uur:
Op de Jan Schaeferbrug is er vanavond nauwelijks verkeer mogelijk...

Glibberen op Java-eiland, voor de Schaeferbrug. Vast niet de enige plek in de stad, @AT5, maar dit is een doorlopende voorstelling. pic.twitter.com/MK7xzIkUXZ

— Margriet (@MargrietVermaas) December 11, 2017

Update 18.15 uur:
Door een wisselstoring rijden er minder treinen van en naar Schiphol. De spoorvervoerder adviseert reizigers om gebruik te maken van de Amsterdamse metro. Het is nog niet bekend hoe lang de storing zal duren. 

Door verschillende storingen door sneeuwval en vele gestrande luchtvaartreizigers momenteel weinig tot geen treinverkeer te #Schiphol. Collega OvD is ter plaatse en probeert sporen vrij te krijgen zodat er treinen verder kunnen. #ProRail #Incidentenbestrijding

— OvDRail_Jeroen (@OvDRail_Jeroen) December 11, 2017

Update 17.15 uur:
De politie adviseert automobilisten om de A10 te mijden. Inmiddels is er op de ringweg een file van ruim 30 kilometer ontstaan. Ook de Zeeburgertunnel is enige tijd afgesloten geweest wegens een storing aan het hoogtedetectiesysteem. Die storing is opgelost. Busvervoerder Connexxion heeft de dienstregeling gestaakt.

Update 17.00 uur:
Op de toerit van de A10 bij Westpoort hebben vrachtwagens problemen met het oprijden van de helling. Inmiddels staat er ruim 30 kilomter file op de A10.

Op de toerit S102 naar de A10 kunnen de vrachtwagens de helling niet nemen. Beeld: .vid.nl/Camera/stream/cam_41 pic.twitter.com/tmwIE33rYB

— VID (@vid) December 11, 2017

Update 16.50 uur:
Op Schiphol zijn inmiddels 490 vluchten geannuleerd. De luchthaven heeft nog één baan in gebruik die constant sneeuw- en ijsvrij wordt gemaakt. 'We proberen de komende uren nog wel door te vliegen', aldus een woordvoerder. De vluchten die niet zijn geannuleerd hebben vertraging opgelopen.

Update 16.45 uur:
Het GVB heeft besloten om in verband met de hevige sneeuwval alle bussen terug te halen. 'Het is op dit moment te gevaarlijk voor ons personeel en de reizigers om door te reizen.'

Update 16.15 uur:
Strooien maar!

Om 16.00 uur gaan wij de wegen en fietspaden opnieuw strooien en schuiven. We zijn hard aan het werk voor u en doen echt ons best maar blijf ook alert.
Bekijk de strooiroutekaart via https://t.co/LS55hmKFlk houd #gladheid020 in de gaten

— Verkeer in Amsterdam (@verkeer020) December 11, 2017

Update 15.20 uur:
Schiphol laat weten dat er maar liefst 430 vluchten zijn geannuleerd. Passagiers wordt aangeraden de vertrektijden van hun vluchten goed in de gaten te houden. 

In verband met verwacht winterweer van vanmiddag worden veel vluchten geschrapt door de luchtvaartmaatschappijen. We adviseren reizigers voor vertrek van huis daarom om de status van hun vlucht te checken via onze website, app of via de airline.

— Schiphol (@Schiphol) December 11, 2017

Update 15.10 uur:
De Universiteit van Amsterdam heeft al het onderwijs afgelast. Medewerkers en studenten worden geadviseerd om naar huis te gaan. De gebouwen blijven wel open.

Update 14.40 uur:
Het GVB meldt op Twitter dat, ondanks code rood, alle bussen, trams en metro's rijden. 

Ondanks #CodeRood rijden wij met al onze bussen, trams en metro's. Ook onze veren varen. Kijk op @GVB_actueel voor eventuele verstoringen en/of omleidingen! pic.twitter.com/bULYibMGyC

— GVB Amsterdam (@GVBnieuws) 11 december 2017

Update 14.35 uur:
Code rood zorgt voor veel overlast maar ook voor bijzondere beelden. Kijk mee naar onze livestream vanaf het dak vlakbij CS!

Update 13.55 uur:
De Wereld Draait Door is dringend op zoek naar mensen die in het publiek willen zitten vanavond. 'Wegens de sneeuw krijgen we veel afzeggingen binnen', twittert DWDD. Wie het programma uit de brand helpt mag gratis naar binnen en rijkelijk beloond met een extra hapje en drankje. 

Wegens de sneeuw krijgen we veel afzeggingen binnen. Wil jij vanavond gratis in het publiek zitten? En een extra hapje + drankje ontvangen? Meld je dan hier aan -> https://t.co/5AjAOfkl53 #dwdd #sneeuw pic.twitter.com/s3seG4UEl5

— DeWereldDraaitDoor (@dwdd) 11 december 2017

Update 12.45 uur: 
De ANWB heeft voor het grootste gedeelte van het land een code rood afgekondigd. 'De impact van de sneeuwval blijkt groter dan verwacht', stelt de ANWB.

De impact van de sneeuwval blijkt groter dan verwacht. CODE ROOD nu voor heel Nederland behalve Friesland, Groningen en Limburg.

— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) December 11, 2017

Update 12.20 uur
De eerste vlokken vallen in de stad:

Sneeuw in #Amsterdam. Gewoon mooi. pic.twitter.com/l9sBi6jb0V

— Jona Lendering (@JonaLendering) December 11, 2017

Update 11.50 uur
Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten om vanmiddag niet de weg op te gaan. De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan. 

Update 11.45 uur
Meerdere scholen sturen hun leerlingen eerder naar huis of houden de deuren vandaag helemaal gesloten. 

Update 11.25 uur:
Vlucht KL1723 van KLM, dat onderweg was van Amsterdam naar Brussel, is teruggekeerd naar Amsterdam. 

KLM-vlucht #KL1723 van Amsterdam naar Brussel heeft rechtsomkeert gemaakt. ❄️ pic.twitter.com/WqcRxLCpV1

— Rein van Lierop (@reinvl) 11 december 2017

Update 11.00 uur 
De voetballers van Jong Ajax hebben ook ijsvrij gekregen:

NIEUWS | #JongAjax - FC Den Bosch gaat vanavond niet door ivm de winterse omstandigheden. #jajdbo https://t.co/4U4RmZL2B3

— AFC Ajax (@AFCAjax) December 11, 2017

Update 10.30 uur 

Metro 51 rijdt weer de eigen route.

— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) December 11, 2017

Update 09.35 uur
Gejuich op de burelen van de ANWB, de ochtendspits is wat hen betreft voorbij. Nu is het aftellen naar de sneeuwbuien vanmiddag: 

De ochtendspits is al voorbij! #verbaasd #winter

— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) December 11, 2017

Update 09.25 uur
Een verbindingsweg tussen de A10 en A2 die eerder werd afgesloten, kan elk moment worden vrijgegeven:

De verbindingsweg naar de A2 op knp. Amstel wordt zo vrijgegeven. De rijbaan is vrijgemaakt van ijs en sneeuw. #A10 pic.twitter.com/y9ngLqE3gw

— VID (@vid) December 11, 2017

Update 09.05 uur:
Metro 51 kampt nog steeds met problemen.

Update metro 51: De metro rijdt vanaf Westwijk nog steeds ingekort tot Spaklerweg.

— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) December 11, 2017

Update 08.50 uur:

Op basis van de meetgegevens schatten we dat er 10 tot 15% minder verkeer op de weg is dan anders in de maandagochtendspits. Bovendien ging het verkeer eerder op pad. De foto is van 8.48 uur. #hetlijktwelzondag pic.twitter.com/a0MoO7dAvF

— VID (@vid) December 11, 2017

Update 08.40 uur:
De KLM schrapt vandaag 122 vluchten, voornamelijk Europese retourvluchten. Check hier de laatste vluchtinformatie.

Update 08.38 uur:
Het lijkt erop dat veel mensen gehoor geven aan de oproep om thuis te blijven vandaag. Er zijn maar weinig files.

Het aantal files is pijlsnel gedaald tot 15; het lijkt er daarom op dat veel mensen vandaag thuisblijven.

— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) 11 december 2017

Update 08.37 uur:
Pas op, glad!

Kunnen jullie op station Amsterdam Lelylaan laten omroepen dat het glad is? Op de stukken dat het gestrooid lijkt is het spekglad @NS_online

— Lydia Sprengers (@lydiasprengers) 11 december 2017

Update 08.22 uur:

Update A10 Amstel►De Nieuwe Meer is op knp Amstel de verbindingsweg naar A2 Utrecht nog steeds dicht . De geschaarde vrachtwagen heeft zijn weg kunnen vervolgen. We zijn nu druk bezig de weg weer schoon te krijgen. #A10 R 15,9 pic.twitter.com/AejWfciMdd

— RWS verkeer (@RWS_verkeer) December 11, 2017

Update 08.07 uur:
Ook het busverkeer kampt met problemen:

Bus 240 rijdt niet helaas. Houd rekening met een extra reistijd tot 15 minuten. Excuses voor het ongemak.

— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) December 11, 2017

Update 08.05 uur:
Meer problemen op het spoor:

Tot 10.30 uur treinverkeer Schiphol <> Lelystad PLAT tussen Amsterdam-Zuid en Duivendrecht door een wisselstoring; meer dan een uur vertraging.

— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) December 11, 2017

Update 07.55 uur:
Balen voor mensen die hun reis willen plannen: de website van 9292 ligt eruit. 

Helaas ondervinden veel bezoekers op 9292.nl en app hinder bij het opvragen van reisinformatie. We werken er dan ook hard aan om dit op te lossen. #team9292

— 9292 (@9292) 11 december 2017

Update 07.45 uur:
Ook op Schiphol zorgt het winterse weer opnieuw voor problemen. 

Stranded in Amsterdam as flight cancelled due to snow. @KLM says the earliest they can book us on a new flight is tomorrow afternoon, when flights for today are still available to book on their website and don't appear cancelled. Not good.

— Helen Crane (@helenlcrane) 11 december 2017

Update 07.36 uur:
Een wisselstoring zorgt ervoor dat er geen treinverkeer mogelijk is tussen Centraal Station en Zaandam. Dit duurt tot 10.00 uur, verwacht de NS.

Update 07.27 uur:
Op de ring dienen de eerste problemen zich aan.

A10 Amstel►De Nieuwe Meer is op knp Amstel de verbindingsweg naar A2 Utrecht dicht door een geschaarde vrachtwagen. Verkeer richting Utrecht kan keren bij de Rai (S109). #A10 R 15,9 pic.twitter.com/eOjdsFwpqu

— RWS verkeer (@RWS_verkeer) December 11, 2017

Update 07.25 uur:
Metro 51 kampt met een verstoring.

Metro 51 rijdt vanaf Westwijk ingekort tot Spaklerweg. Reisadvies: Stap op Spaklerweg over op metro 53 of 54 richting CS.

— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) December 11, 2017

Update 07.15 uur:
De KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer en geeft vanaf 14.00 uur code oranje af. De kans op schade, letsel of veel overlast is zeer groot, zegt het KNMI op haar website. Weggebruikers wordt opgeroepen om hierop voorbereid te zijn.

Update 07.10 uur:
De NS rijdt vandaag met een aangepaste dienstregeling. Met name in de middag en avond wordt veel sneeuw verwacht en de NS verwacht dat de hinder voor reizigers dan groot zal zijn. Er zullen vandaag minder treinen rijden dan normaal. Bekijk hier de details.