Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks gaat vragen stellen over boetes voor daklozen: 'Dit is niet de afspraak!'

12 december 2017, 18.59 uur · Foto: AT5

GroenLinks-raadslid Femke Roosma gaat in de raadscommissie vragen stellen over de boetes die worden uitgedeeld aan daklozen. Dat gaat ze doen na een bericht waarin de politie aan de Haarlemmerweg schrijft voortaan een kop koffie aan de daklozen te geven, in plaats van een boete.

De politie riep in het bericht op om met z'n allen wat beter op de daklozen te letten in de komende tijd, omdat het zo koud is. Om zelf het goede voorbeeld te geven, gingen twee agenten zondag op pad om het gesprek aan te gaan met daklozen en ze een kop koffie te geven. Hun conclusie was dat veel daklozen niet weten dat ze bij een opvang terecht kunnen, of dat ze daar niet heen kunnen.

Lees ook: 'Stop helemaal met beboeten buitenslapers'

Dat de politie nu schrijft geen boetes meer uit te delen, schoot bij Femke Roosma in het verkeerde keelgat, omdat in 2013 al met de raad is afgesproken dat er geen boetes meer worden uitgedeeld. 'Boetes voor daklozen die buiten slapen is niet de afspraak!', schrijft ze op Twitter.

Dit is niet volgens afspraken die gemaakt zijn met de raad. (@LucTanja je bent weg en dan dit!) https://t.co/XwNCIpnvwA

— femke roosma (@femkeroosma) December 11, 2017

De boete werd afgeschaft omdat volgens GroenLinks het zinloos is om die aan daklozen te geven. Ze kunnen ze niet betalen en vaak leidt dat ertoe dat ze een nacht in de cel moeten doorbrengen. Dat kost de samenleving uiteindelijk meer dan het betalen van die boete oplevert, vindt de partij.