Start van hoofdcontent

Stad

nl

Syriër die De Balie bezocht ontkent banden te hebben met IS

12 december 2017, 23.35 uur · Aangepast 13 december 2017, 00.15 uur · Foto: Google Maps

De man werd door aanwezigen herkent als oud IS-strijder, maar ontkent dit in een gesprek met De Volkskrant. Hij woont al sinds 2014 in Nederland, heeft een verblijfsvergunning en werkt in een Amsterdams café.

De krant meldt dat de 31-jarige Syriër zelf contact opnam, omdat hij geschrokken zou zijn van alle reacties. De man dook in september op tijdens een debat in De Balie, waarbij hij werd herkend door de aanwezige leden van de Syrische actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently. 

Lees ook: 'Syrische IS-strijder bezocht bijeenkomst in debatcentrum De Balie'

Enkele verontuste politieke partijen riepen daarom veiligheidsdiensten op om de man meteen op te pakken. Bronnen rondom de diensten bevestigden dat het zou gaan om 'een zwaar geval'. 

Gruwelijke dingen
Maar de man ontkent dat. Hij stelt dat hij een tegenstander is van het regime van Assad en mede daarom een gevangenisstraf van zes jaar kreeg opgelegd. hij zou daar gruwelijke dingen hebben meegemaakt. Zo zijn drie vrienden voor zijn ogen doodgeslagen. 

Lees ook: De Balie-directeur Yoeri Albrecht: loslopende IS-strijder is zeer zorgelijk

In dezelfde gevangenis zaten diverse latere leiders van jihadistische groepen, maar de Syriër zou hier niets mee te maken hebben gehad. Eind 2012 verliet hij zijn land en kwam hij naar eigen zeggen via Turkije en Griekenland naar Nederland. Daarbij gebruikte hij een vervalste identiteit.

Onwaarheden
De man zegt tegen Nieuwsuur dat hij met het programma en de krant wil praten om zijn naam te zuiveren. 'Na die beschuldiging was ik geschrokken, ik had dit niet verwacht. Het verhaal is gebaseerd op onwaarheden.'

'In Nederland zijn veel Syriërs. Sommigen zijn het met elkaar oneens over bepaalde zaken. Dan is het makkelijk om naar de politie te gaan en te zeggen dat iemand voor IS vocht, dat gebeurt. Het probleem is dat er niets te bewijzen valt.'

Nader bekeken
De bronnen rondom de veiligheidsdiensten die de man een 'zwaar geval' noemden, blijven volgens De Volkskrant bij hun standpunt. De AIVD en NCTV willen verder niet ingaan op de zaak. 

Een woordvoerder van de IND meldde alleen dat personen 'nader bekeken' kunnen worden als er getwijfeld wordt aan hun identiteit. Maar uitzetting naar Syrië is bijvoorbeeld niet mogelijk, aangezien het daar oorlog is.