Ajax wint van Excelsior (3-1), maar verliest Wöber en Siem de Jong

14 december 2017, 23.12 uur · Aangepast 14 december 2017, 23.41 uur

Ajax heeft vanavond met moeite gewonnen van Excelsior. In de Arena werd het 3-1 dankzij goals van Siem de Jong, Kasper Dolberg en Hakim Ziyech. Een grote smet op de zege was het geblesseerd uitvallen van Max Wöber en Siem de Jong. Bovendien liep Veltman tegen een schorsing aan.

Ajax begon zwak aan het duel in de matig gevulde Arena. Het had wel een penalty moeten krijgen, toen Kasper Dolberg na een mooie aanval werd gevloerd door Massop. De scheidsrechter vond het echter niets.

Na de eerste tien minuten werd Ajax beter en kreeg het kansjes via Wöber en Dolberg. De eerste goal viel uiteindelijk in de 23e minuut: Siem de Jong schoot raak na een goede dribbel van David Neres.

Rampzalige minuten
Daarna kreeg Ajax een aantal dreunen te verwerken. Eerst raakte Wöber op het oog ernstig geblesseerd aan zijn knie, hij werd vervangen door Mitchell Dijks. Een paar minuten later kreeg Joël Veltman geel, daardoor is hij aanstaande zondag geschorst voor de topper tegen AZ. Tot overmaat van ramp viel uit de daarop volgende vrije trap de gelijkmaker. Mike van Duinen tikte een rebound binnen.

Penalty
In de tweede helft kwam Ajax goed uit de startblokken. Siem de Jong en Veltman waren dichtbij de 2-1. Die kwam er even later alsnog, toen de scheidsrechter de bal op de stip legde na een handsbal van Faik. Kasper Dolberg schoot de penalty overtuigend binnen: 2-1.

Na Wöber gleed ook Siem de Jong halverwege de tweede helft uit op het slecht ogende veld. De Jong hield daar last van zijn knie aan over en moest zich laten vervangen.

Vijf minuten voor tijd besliste Hakim Ziyech, die een goede pot speelde, het duel. Uit een vrije trap van flinke afstand krulde de creatieve middenvelder de bal fraai achter doelman Zwarthoed. In de slotfase maakte Carel Eiting nog zijn eredivisiedebuut voor Ajax.

Dankzij de overwinning is de achterstand op PSV verkleind naar vijf punten. Zondag wacht in Alkmaar de kraker tegen nummer drie AZ.