Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wachttijd abortus opgelopen tot drie weken na sluiting kliniek Casa

15 december 2017, 08.10 uur · Aangepast 15 december 2017, 09.03 uur

Vrouwenkliniek Zuidoost heeft een vergunningaanvraag gedaan om zwangerschappen te mogen afbreken tot negen weken. Ze hopen hiermee vrouwen snel te kunnen helpen, die door het faillissement van abortuskliniek Casa op een wachtlijst van soms wel drie weken worden geplaatst bij andere klinieken in de regio.

Eva Robertson, gynaecoloog bij Vrouwenkliniek Zuidoost, kreeg afgelopen weken zestien vrouwen op consult die dus moesten uitwijken naar een abortuskliniek buiten de stad. Tot hun grote schrik kunnen ze daar niet direct terecht. 'Op dit moment is er zelfs een wachttijd voor een eerste afspraak van zelfs drie weken, volstrekt onwenselijk.'

Lees ook: Geen abortuskliniek in de stad: vrouwen moeten uitwijken naar België

Haast is geboden
En dus heeft Robertson een vergunningaanvraag gedaan bij het ministerie van Volksgezondheid voor het mogen afbreken van zwangerschappen tot negen weken. Dat kan namelijk nog met behulp van medicijnen. Haast is dus geboden, want wachten kan grote gevolgen hebben.  

'Hoe later de zwangerschapsafbreking is, hoe medisch ingrijpender het is. Maar ook voor vrouwen is het heel vervelend dat als ze hun keuze hebben gemaakt hun behandeling uitgesteld moet worden', zegt Robertson. 'Want een abortus doe je niet zomaar. Ook het idee dat je iets afbreekt dat al een hartje heeft dat klopt, terwijl zo'n vrouw had gekozen voor een overtijdbehandeling. Dat zijn hele vervelende, hele emotionele dingen.'

Lees ook: Amsterdammers vliegen abortuspillen met drone over Poolse grens

190.000 euro huur
Verschillende partijen hebben zich gemeld voor een doorstart van abortuskliniek CASA. Maar de hoge huurprijs van het pand, zo'n 190.000 euro zou dat in de weg staan. Volgens zorgwethouder Eric van der Burg, heeft hij geen invloed op de bespoediging van de vergunningsaanvraag van de kliniek in Zuidoost. Wel kan de gemeente meezoeken naar een andere, goedkopere locatie voor CASA. om een doorstart mogelijk te maken.

De vrouwenkliniek moet op verzoek van de Inspectie van Volksgezondheid nog een aantal stukken aanleveren en hoopt begin volgend jaar de vergunning te krijgen. 'Dat zou ik heel mooi vinden want dat zou betekenen dat we acuut zorg kunnen leveren', aldus Eva Robertson.