Start van hoofdcontent

Stad

nl

Centraal Joods Overleg betreurt 'lichte aanklacht' tegen vernieler restaurant

15 december 2017, 12.45 uur

Het Centraal Joods Overleg (CJO) betreurt het zeer dat het Openbaar Ministerie heeft gekozen voor de 'relatief licht aanklacht' tegen de man die vorige week een joods restaurant vernielde aan de Amstelveenseweg. De man wordt vernieling en diefstal ten laste gelegd.

'Het gaat hier overduidelijk om antisemitisch gedrag, een "hate crime"', schrijft het CJO in een brief aan de Joodse gemeenschap. 

De laatste dagen heeft de organisatie intensief contact gehad met minister Grapperhaus van Justitie, burgemeester Van Aartsen en de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Op basis van die gesprekken wordt de Joodse gemeenschap gevraagd om vertrouwen te hebben in de autoriteiten.

'Unaniem wordt door deze autoriteiten verklaard dat de dader geen gevaar voor de veiligheid van Joden of andere Nederlanders meer vormt', aldus het CJO. 'De veiligheidsaspecten zijn buitengewoon scherp gewogen.' 

Lees ook: Eigenaar belaagd joods restaurant: 'Dit is een vorm van angst zaaien'

Vernieling
Een man met een Palestijnse vlag vernielde vorige week donderdag restaurant HaCarmel aan de Amstelveensweg. De 29-jarige verdachte werd na twee dagen op vrije voeten gesteld.

Gisteren werd duidelijk dat hij deel heeft genomen aan de gewapende strijd in Syrië. Het Openbaar Ministerie diende daarop een aanklacht in tegen advocaat Herman Loonstein van het joods restaurant voor het lekken van politie-informatie.

Lees ook: Frits Barend over ruitengooier Zuid: 'Dit is een daad van fascisme'