Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Snorfiets naar rijbaan is levensgevaarlijk experiment'

15 december 2017, 20.55 uur · Aangepast 16 december 2017, 11.57 uur

Na jarenlang fietsers opjagen op smalle fietsstroken, zijn snorfietsers vanaf volgend jaar zelf de slome duikelaars in het verkeer. Dan moeten snorfietsers van het fietspad af en de rijbaan op. En dat zien ze zelf niet zo zitten.

'Kut', zegt een van de 35.000 snorfietsers in de stad. 'Ik denk dat het gevaarlijk is tussen alle auto's. Er zijn heel veel scooters, dus dan ga je er kriskras doorheen.'

Lees ook: Tweede Kamer akkoord: Amsterdam mag snorfiets naar de rijbaan verplaatsen

'Een slecht plan', noemt Maurice van Oosten het. Hij is van de stichting Scooterbelang. In 2015 ging de organisatie zelf met een snorfiets tussen de auto's rijden en ontdekten ze wat fietsers al wisten: het verschil met snellere weggebruikers kan erg vervelend zijn, mede door de druk van achteropkomend verkeer.

Slachtoffers
'Ik denk eigenlijk dat dit een levensgevaarlijk experiment is waar Amsterdam op dit moment in stapt', zegt Van Oosten. 'En dat het wachten is op het eerste slachtoffer wat gaat vallen.'

Toch heeft de gemeente toestemming om te beginnen met het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan. Vanaf 1 juli wordt het naar verwachting weer iets rustiger op het fietspad.