Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds meer automobilisten op de bon voor negeren rode kruizen

16 december 2017, 09.12 uur · Foto: Politie Team Hoofwegen

Steeds meer verkeersaso's worden beboet voor het negeren van rode kruizen en oneigenlijk gebruik van de vluchtstrook. Zagen in 2015 nog bijna vierhonderd automobilisten een boete op de deurmat belanden voor een dergelijke overtreding, dit jaar zijn dat er (voor het eerst) meer dan duizend.

Dat blijkt uit cijfers die Rijkswaterstaat in opdracht van De Telegraaf heeft verzameld.  De teller staat nu op 932, maar daarbij zijn de bekeuringen van november en december nog niet meegerekend. 'Het is duidelijk dat wij een absolute recordscore gaan noteren', zegt woordvoerder Diederik Fleuren in de krant. 

Hij overdrijft niet, want alleen gisteren werden er alleen al bij een afgesloten toerit van de A10 al 101 bekeuringen uitgeschreven. Automobilisten zoefden rakelings langs de hulpdiensten. 

Lees ook: Meer dan honderd aso's negeren rood kruis op A10

De bonnenregen van gisteren op de A10 staat volgens Fleuren niet op zichzelf. Zo zegt hij in de krant dat er afgelopen weken meer 'incidenten geweest waarbij massaal verboden werden genegeerd en automobilisten onverantwoorde capriolen uithalen om opstoppingen te omzeilen'.

Behalve het (reactief) uitschrijven van bonnen, gaat Rijkswaterstaat de komende tijd verkeersdeelnemers ook uitgebreider (preventief) waarschuwen als weginspecteurs op of langs de weg aan het werk zijn. '

'Natuurlijk is dat uit nood geboren, want dit jaar zijn nu al twaalf wagens van weginspecteurs aangereden', benadrukt de woordvoerder. '...en dat is al vijftig procent meer dan vorig jaar.'