Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Amsterdamse architect en gezin opgepakt voor belastingfraude'

16 december 2017, 11.21 uur · Aangepast 16 december 2017, 11.34 uur · Foto: Google Streetview

De FIOD heeft een in Irak geboren Amsterdamse architect, zijn vrouw en drie dochters aangehouden op verdenking van belastingfraude en witwassen. Dat meldt Quote op basis van documentatie waarop het blad de hand heeft gelegd.

Volgens het blad gaat het om het Yakob R. (64) en zijn gezin. De architect staat niet bekend grootverdiener, maar zou de laatste jaren wel meerdere woningen in Amsterdam-Zuid en aan de grachten hebben gekocht. De Belastingdienst bevestigt dat er vijf personen zijn aangehouden en dat het om familieleden gaat, maar noemt geen namen.  

Die panden zouden zijn gefinancierd met een miljoenenlening van een familielid, dat in het Israëlische Tel Aviv woont. Volgens een inventarisatie van Quote gaat het om vier miljoen euro, waar 'R' via verhullende constructies de beschikking over zou hebben gehad. 

Omdat er tegenover die miljoenen geen legale inkomsten staan, heeft de opsporingsdienst beslag gelegd op familiebezit ter waarde van 6,7 miljoen euro. Behalve om onroerend goed in Amsterdam gaat het om bankrekeningen in Nederland en Luxemburg. 

Dochters
R.'s drie dochters zouden flink mee hebben meegelift op de trucs van hun vader. Zo wordt een pand aan de Geldersekade bewoond door R.'s jongste dochter en runt een andere dochter een webshop in damesaccessoires vanuit een pand aan de Oudezijds Voorburgwal. Zijn oudste dochter is een bekend gezicht in de Amsterdamse modescène en werkt als fotografe en styliste voor onder meer The Voice of Holland. 

Ook in Tel Aviv hebben inmiddels doorzoekingen plaatsgevonden, wat er volgens Quote op wijst dat het Amsterdamse vastgoed inderdaad met leningen uit Israël is bekostigd. Alle gezinsleden zijn na verhoor vrijgelaten.