Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente onderzoekt illegale verhuur door Prins Bernhard jr. en co

16 december 2017, 16.06 uur · Aangepast 16 december 2017, 16.30 uur · Foto: RVD, Jeroen van der Meyde

De gemeente onderzoekt vermoedens van illegale verhuur aan te grote groepen bewoners door prins Bernhard en zijn zakenpartners. Dat gebeurt onder meer omdat er bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurverdrag klachten zijn binnengekomen van bewoners van de panden van de prins.

Dat bevestigt de gemeente in het Het Parool van vandaag. Amsterdam laat tegelijkertijd weten geen details te geven zo lang het onderzoek loopt. De binnengekomen klachten hebben betrekking over overbewoning en achterstallig onderhoud. 

Lees ook: Prins Bernhard 'vastgoedprins' van Amsterdam met 349 panden

Sinds begin dit jaar moeten pandeigenaren voor ieder pand dat zij willen verhuren aan twee of meer mensen een vergunning aanvragen, of die personen nu wel of niet een gezin vormen.

Volgens wethouder Ivens wordt die vergunning lang niet door iedereen aangevraagd. Dat gebeurde volgens hem ook niet voor 1 januari 2017, toen de vergunning alleen nodig was als het om twee personen op een adres ging die geen gezin vormden. 

Overbewoning
In november bleek dat in een deel van de 350 panden die prins Bernhard en co bezitten te veel mensen wonen en dat zij bovendien sleutelgeld hebben betaald, wat verboden is. 

Lees ook: Kamervragen over prins Bernhard: 'Gaat om morele verantwoordelijkheid'

Prins Bernhard en zijn compagnons ontkenden daarop de regels bewust te overtreden, en zeiden een beheermaatschappij de opdracht te hebben gegeven de panden conform de regels te verhuren. 

Alsnog vergunning aanvragen
Per pand waarvoor de vergunning niet is aangevraagd, riskeren de vastgoedeigenaren een boete tussen de 6.000 en 18.000 euro. Prins Bernhard en zijn zakenpartners dienen de ontbrekende vergunningen alsnog aan te vragen, of het aantal huurders per pand terug te brengen naar maximaal twee. 

Bovendien dienen zij overtallige bewoners vervangende woonruimte worden geboden, al vrezen de huurders dat ze op straat komen te staan, zo laten ze aan de krant weten. 

Het Parool meldde vandaag ook dat Tweede Kamerlid Wybren van Haga voor een deel van zijn Amsterdamse panden niet de benodigde vergunning heeft. Hij schat zelf dat het om 'zeven of acht' panden gaat. 

Lees ook: VVD-kamerlid door het stof na razzia-vergelijking wethouder Ivens

Volgens Van Haga ontbreekt de vergunning omdat hij de panden niet kan aanpassen zonder de contracten te beëindigen. Dat hij een deel van zijn huurders nu alsnog een opzeggingsbrief heeft gestuurd, vindt hij de schuld van Ivens, die in zijn ogen willekeurig op illegale verhuur zou jagen. 

Van Haga bood vanochtend wel zijn excuus aan voor een opmerking waarin hij Ivens' jacht op illegale verhuur vergeleek met een razzia.