Ajax knokt zich met kunst en vliegwerk naar knappe overwinning op AZ

17 december 2017, 17.23 uur · Aangepast 17 december 2017, 17.49 uur

Ajax is er in geslaagd enigszins in het spoor van koploper PSV te blijven. Met een zwaarbevochten 1-2 overwinning op AZ wist de ploeg van Marcel Keizer een lastige horde te nemen.

Het eerste halfuur ging gelijk op. AZ was in de eerste tien minuten veel sterker, daarna herpakte Ajax zich en kreeg het tot twee keer toe een dot van een kans. De Griekse verdediger Pantelis Hatzidiakos keerde op de doellijn de inzetten van Donny van der Beek en Klaas-Jan Huntelaar.

Hands in strafschopgebied
Toch was het AZ dat met een beetje hulp van Deyovaisio Zeefuik op voorsprong kwam. De jonge verdediger maakte hands bij een indraaiende corner en dus ging de bal op de stip. Alireza Jahanbakhsh toonde zich koelbloedig en roste de bal in de kruising: 1-0. Na het doelpunt leek er iets te ontvlammen bij Ajax.

De vechtlust en inzet zoals die thuis tegen PSV werd getoond, kwam weer terug in het spel. En hoe kon het ook anders dan dat assistkoning David Neres Ajax het laatste zetje gaf. Zijn steekpass werd vakkundig door Klaas Jan Huntelaar langs keeper Bizot geschoven. Daarmee stond ook de 1-1 ruststand op het bord. Na de rust ging Ajax verder waar het voor de thee mee was opgehouden. met soepele aanvallen werd AZ teruggedrongen op eigen helft.

Trucje van de routinier
De immer pientere Huntelaar zette scheidsrechter Danny Makkelie met een halve duikeling onder druk. In de eerste helft werd een soortgelijke valpartij nog weggewuifd, nu wees Makkelie wél naar de stip. Aanvoerder Lasse Schöne schoot onberispelijk hard raak en scoorde voor de derde wedstrijd op rij. Ajax bleef de wedstrijd stevig in handen houden tot de 65e minuut.

De Alkmaarders gooiden de schroom van zich af en speelden va banque. Het offensief gaf Ajax de ruimte voor scherpe tegenaanvallen maar keer op keer faalden Huntelaar, Kluivert en Neres opzichtig. Maar aan de andere kant was ook de ultieme kans niet aan AZ-aanvaller Fred Friday besteed. VOor open doel leek de Nigeriaan niet uit te komen met zijn passen en miste hij knullig.

Gat is weer vijf
De laatste vijf minuten stonden vooral in het teken van lange ballen, krampaanvallen en nog een rode kaart voor AZ-verdediger Jonas Svensson. En dus heeft Ajax de slag om de tweede plaats voor nu gewonnen. De achterstand op PSV bedraagt vijf punten, volgende week volgt de laatste wedstrijd voor de winterstop.