Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bekladde stripwinkels beschuldigd van racisme: 'Vermoed vanwege Kuifje in Afrika'

20 december 2017, 13.00 uur · Aangepast 20 december 2017, 19.18 uur

Bij twee van de vier stripwinkels in de stad zijn de afgelopen dagen leuzen gekalkt waarmee de winkels van racisme worden beticht. Nadat stripwinkel Lambiek in de Koningsstraat afgelopen week onder handen was genomen, was vannacht Het Beeldverhaal in de Bilderdijkstraat aan de beurt.

Bij Lambiek, de oudste stripwinkel van Europa, werd in de nacht van zondag op maandag met witte koeienletters "racist shop" op het raam geschreven. Eigenaresse van Het Beeldverhaal, Jeannette Scheepers, ontdekte vanochtend meerdere leuzen op de stoep voor haar winkel. 

'Ik snap het niet', zegt ze over de aantijgingen. Behalve "no white surpremacy" staat er op stoeptegels voor de winkel ook tekst 'Beeldverhaal is racist' ook direct beschuldigd van racisme. 'Hoezo racisme? Er werkt nota bene een moslima bij ons.'

Stereotiepe kenmerken
Meerdere stripverhalen van onder meer Kuifje en Suske en Wiske zijn de afgelopen jaren in opspraak geraakt omdat er karakters met stereotype kenmerken in voorkomen. 

Zo worden in het uit 1931 daterende album Kuifje in Afrika Afrikanen consequent "negers" genoemd en worden ze als lui en dom neergezet. Waar sommigen vinden dat het album daarom gecensureerd zou moeten worden, verwijzen anderen juist naar de geldende normen en waarden in de tijd waarin het album werd gemaakt. 

Recenter ontstond ophef over een karikatuur van een Rwandese man in Suske & Wiske-album Mami Wata. Zijn lippen waren veel dikker dan die van de blanke karakters in het album. 'Zolang zwarte mensen worden afgebeeld als halve apen is het niet meer dan normaal dat ze worden behandeld als domme mensen', zei de Vlaamse die het aankaartte. 

Geen nieuwe exemplaren
'Ik vermoed dat ze dit hebben gedaan omdat ik Kuifje in Afrika verkoop', zegt Scheepers. Tot voor kort had ze ook Mami Wata in het assortiment, maar toen die strip was uitverkocht heeft Scheepers vanwege de karikatuur van de Afrikaanse man bewust geen nieuwe exemplaren van dat album besteld. 

Toch vindt ze dat je Kuifje in Afrika en Mami Wata niet met elkaar kunt vergelijken. 'Kuifje in Afrika is in 1931 getekend, Mami Wata dit jaar. Dus in Mami Wata hadden ze daar rekening mee kunnen houden', benadrukt ze. 

Liever in gesprek
Ze overweegt nu ook de omstreden Kuifje-titel uit het assortiment te halen, maar gaat liever in gesprek met mensen die zich beledigd voelen door het album.  'Ik sta helemaal open voor discussie, dus kom gewoon binnen om te praten.'

Een medewerker van stripwinkel Lambiek dacht aanvankelijk aan willekeurig vandalisme, vertelt hij tegen AT5. Na vanochtend heeft hij zijn mening bijgesteld. 'Dit is duidelijk gericht tegen stripwinkels.'

De medewerker weet niet of er aangifte is gedaan, wel is duidelijk dat de politie vanochtend bij Het Beeldverhaal geweest. 'Maar omdat ik het erg druk heb, kan ik pas op 28 december aangifte doen.'

De politie zegt wel op de hoogte te zijn van de bekladding bij Lambiek, maar er zijn daar geen agenten geweest. Mogelijk komt er wel nog contact tussen de eigenaar van de stripwinkel en de wijkagent. Scheepers van Het Beeldverhaal zegt aangifte te gaan doen wegens smaad.