Start van hoofdcontent

Stad

nl

Beruchte deelfiets maakt bescheiden comeback in stad

21 december 2017, 14.27 uur · Aangepast 21 december 2017, 14.53 uur

De deelfiets komt deels terug. De geplaagde en beruchte fietsen die in juli in de stad geïntroduceerd werden, waren in eind oktober alweer vertrokken. Nu komen ze terug, maar wel in kleinere vorm, onder leiding van drie bedrijven.

Dat meldt Het Parool vandaag. De drie bedrijven krijgen een vergunning tot drie jaar het plaatsen van bij elkaar 9000 fietsen in de stad. 

De gemeente wil een herhaling van de chaos van afgelopen zomer voorkomen. Doordat het aanbod niet gereguleerd werd, kwamen veel fietsen terecht op plekken waar ze niet meer gebruikt werden. Gevolg: nauwelijks ruimte voor de reguliere fietsen en kapotte deelfietsen door bewoners die het heft in eigen hand namen. 

Regels
Nu zijn er nieuwe regels. Zo moet elke fiets minimaal vier keer per dag gebruikt worden, zodat ze de publieke ruimte niet vol laten lopen. Op nieuwe gereguleerde plekken wordt specifiek ruimte gemaakt voor de deelfiets. Op deze plekken is er geen plek voor de 'normale' fiets.

'We zijn hard aan het werk om meer plek voor de fietser te realiseren en die willen we niet door de vele commerciële deelfietsen laten innemen. Sterker nog, als ze dat wel doen halen we ze weg. Het doel van deelfietsconcepten moet zijn dat het aantal fietsen in de stad vermindert. Tot nu toe lijken het er alleen maar meer te worden, daar willen we paal en perk aan stellen', zei Litjens in augustus van dit jaar. Nog geen twee maanden later waren ze weg.

Lees ook: Gemeente gaat deelfietsen in openbare ruimte verwijderen