Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stationshal Centraal krijgt miljoenen kostende overstap naar metro

21 december 2017, 15.40 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

Reis je vaak naar Centraal en moet je daar overstappen van de trein op de metro, of andersom, dan moet je altijd een stuk door de buitenlucht. Maar over niet al te lange tijd is dat anders. De gemeente heeft namelijk ingestemd met de bouw van een passage in de stationshal, naar de metro.

De zogenaamde Cuyperstrap, een trap en roltrap, gaat vanuit de Cuypershal van het Centraal Station de grond in naar metrohalte Centraal Station. Voor de aanleg van de passage is door de gemeente en de vervoerregio 6,3 miljoen euro gereserveerd. Gisteren stemde de gemeenteraad in met een bedrag van 1.185.000 aan voorbereidingskrediet. Dat geld is nodig om architecten en het bouwontwerp alvast te betalen.

Metro-ingang nummer vier
De Cuyperstrap zou er jaren geleden al komen. In 2014 werd het project gegund aan bouwer BAM, maar door financiële tekorten is nog dat jaar besloten om de verbinding te schappen. Met de herinrichting van het Stationsplein en de opknap van het Centraal Station zelf, is er nu toch besloten om de overstap aan te leggen.

Naast de drie huidige ingangen op het Stationsplein, wordt de passage in de stationshal nu dus metro-ingang nummer vier. Met de bouw van de Cuyperstrap wordt naar verwachting in de tweede helft van komend jaar begonnen. Pas nadat de Noord/Zuidlijn in gebruik genomen is, zal de passage doorgebroken worden naar de metroverdeelhal. Ook dat zal waarschijnlijk in de tweede helft van 2018 zijn.